Politiek

Kamp: betere uitwisseling info na eiercrisis

Het schandaal met de door fipronil besmette eieren heeft geleerd dat de informatie-uitwisseling tussen EU-landen te wensen overlaat. Nederland, Duitsland, België en Frankrijk werken daarom aan een voorstel om dat beter en sneller te doen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat dinsdag na overleg van de EU-landbouwministers in Estland.

ANP
5 September 2017 13:45Gewijzigd op 16 November 2020 11:23

Onder meer Duitsland verwijt Nederland en België dat ze informatie over de besmetting te laat hebben gedeeld via het waarschuwingssysteem RASFF. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) werkt dat systeem wel, maar zijn niet alle regels duidelijk. Elkaar de schuld in de schoenen schuiven heeft geen zin, aldus de commissaris. „Lidstaten moeten open en communicatief zijn en goed samenwerken. We moeten een effectief systeem hebben, ook bij fraude.”

Het is nu zaak een goed beeld van de affaire te krijgen, de verantwoordelijke criminelen te berechten en het consumentenvertrouwen te herstellen, aldus Andriukaitis. Die heeft op 26 september vervolgoverleg belegd in Brussel, waar het voorstel van de vier landen op tafel ligt.

Inmiddels zijn 45 landen, waaronder 26 EU-lidstaten, getroffen door de crisis. In Europa gelden wel overal dezelfde veiligheidsnormen, maar de communicatie naar consumenten verschilt per land, stelt Kamp. Zo hebben Nederland en Duitsland de codes gepubliceerd van alle bedrijven waar eieren zijn gevonden met een fipronilgehalte boven de Europese norm. Dat hebben niet alle lidstaten gedaan. Om te zorgen dat er overal dezelfde aanpak is in Europa, ziet Kamp „duidelijk” een taak weggelegd voor de Europese Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer