Sorgdrager gaat eiercrisis onderzoeken
Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden naar de gang van zaken rondom de vondst van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren. De commissie onder haar leiding moet ophelderen hoe de fipronilcrisis heeft kunnen ontstaan en hoe schandalen als deze voortaan voorkomen kunnen worden, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.
Sorgdrager (D66) is al tien jaar lid van de Raad van State, een van de belangrijkste adviseurs van de regering. De juriste was in de jaren negentig onder meer minister van Justitie en heeft een verleden bij het Openbaar Ministerie.
Het onderzoek moet voor het eind van het jaar klaar zijn. Aan de precieze opdracht die Sorgdrager krijgt, wordt nog gewerkt. Het kabinet wil die opstellen in overleg met de Kamer. Sorgdrager moet in ieder geval boven water zien te krijgen „wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen was en hoe de interactie tussen hen is verlopen”.
Sinds de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendmaakte dat fipronil in eieren was gevonden is de dienst onder vuur komen te liggen. De NVWA zou een eerdere melding niet serieus genoeg hebben genomen en daardoor met ruim een halfjaar vertraging in hebben gegrepen. Bovendien zou de dienst wisselende of zelfs tegenstrijdige adviezen aan de consument hebben gegeven, waardoor die in verwarring raakte.
Schippers en Van Dam kregen onder andere het verwijt dat ze na het uitbreken van de eiercrisis lang niet van zich lieten horen. Zelf wijzen de bewindslieden erop dat de NVWA onafhankelijk is en die zelfstandigheid juist heel belangrijk is voor de toezichthouder.
De landbouw- en voedselspecialisten van de Tweede Kamerfracties komen donderdag terug van zomervakantie om Schippers en Van Dam te bevragen over de eiercrisis.
Inmiddels is de schade die pluimveebedrijven hebben geleden 33 miljoen euro. Gemiddeld kost het schandaal een betrokken bedrijf 120.000 tot 220.000 euro, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.
Bijna de helft van de kostenpost, 16 miljoen euro, is het gevolg van de blokkade die de bedrijven werd opgelegd toen het verboden bestrijdingsmiddel daar gebruikt bleek. De maatregelen die nodig waren om de bedrijven weer schoon te maken zijn verantwoordelijk voor de rest van de rekening.
De raming van Van Dam houdt geen rekening met schade die later nog kan optreden. De reputatie van het Nederlandse ei kan bijvoorbeeld zijn geschaad, en dat kost boeren misschien klandizie. Ook is nog onduidelijk hoe hard fokkers en winkels zijn getroffen.
Er zijn tot nu toe 258 pluimveebedrijven geblokkeerd. Een deel is inmiddels weer vrijgegeven.