Binnenland

De zomer van het fipronil-ei

De Tweede Kamer komt donderdag terug van reces voor een algemeen overleg over fipronil in eieren. Het debat draait om de vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adequaat heeft gehandeld in deze affaire. Een overzicht.

ANP
23 August 2017 12:03Gewijzigd op 16 November 2020 11:17

22 juli: De NVWA bevestigt onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. De NVWA vond het middel in vier pluimveebedrijven.

31 juli: De NVWA blokkeert uit voorzorg tientallen leghenbedrijven omdat fipronil mogelijk in de eieren zit. Ook publiceert de toezichthouder een lijst met codes op eieren die een te hoog gehalte fipronil bevatten. De lijst wordt daarna verder uitgebreid.

1 augustus: Gedupeerde pluimveebedrijven stellen dat het bedrijf Chickfriend uit Barneveld verantwoordelijk is voor de besmetting. Ze hadden Chickfriend ingehuurd om bloedluis te bestrijden. De vermoedelijke bron van de besmetting zou de Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen Poultry-Vision zijn, dat het antiluizenmiddel zou hebben verkocht aan Chickfriend.

1 augustus: Plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren van de dienst zegt in Nieuwsuur: „Als iemand zegt, ‘nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden’.” Pluimveehouders reageren ontstemd. Ook de Tweede Kamer is verbaasd over de uitspraak

3 augustus: Het eierschandaal breidt zich verder uit. Miljoenen eieren in Nederland en België worden vernietigd. Supermarkten halen uit voorzorg mogelijk besmette eieren uit de schappen. In steeds meer Europese landen wordt fipronil in eieren of eierproducten gevonden.

9 augustus: Al in november 2016 zijn sporen van het giftige fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren, zegt de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw). De NVWA zou hierover een anonieme tip hebben ontvangen. De autoriteit concludeert na onderzoek dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid.

10 augustus: De Nederlandse en Belgische autoriteiten doen op verschillende plaatsen huiszoekingen in verband met het fipronil-onderzoek. De twee eigenaren van Chickfriend worden gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

14 augustus: De supermarkten verkopen weer volop eieren. De branche schat de schade op enkele „tientallen” miljoenen. Volgens de pluimveesector bedraagt de schade voor kippenboeren minimaal 150 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer