Kamer eist opheldering over eiercrisis
De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over het ontstaan van de eiercrisis. Woensdag zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat er al eind 2016 signalen waren dat het giftige antiluizenmiddel fipronil in Nederland gebruikt zou zijn. Die mededeling kwam als een verrassing voor de Nederlandse volksvertegenwoordigers.
Het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft een memo van de Nederlandse toezichthouder NVWA met die informatie ‘per toeval’ in handen gekregen, nadat het aan Nederland om informatie had gevraagd. De memo was geadresseerd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.
Volgens de Belgen heeft Nederland bovendien bij de huidige eiercrisis te lang gewacht met het delen van informatie. België lag zelf al onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.
„In plaats van elkaar de schuld te geven, zouden Europese landen, het kabinet, de NVWA en de sector de handen ineen moeten slaan om de eiercrisis op te lossen. De PvdA wil van het kabinet zo snel mogelijk opheldering en een daadkrachtige aanpak van de eiercrisis in het belang van de voedselveiligheid”, zegt Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA.
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, stelden gezamenlijk vragen over de affaire en willen deze week nog een reactie. „Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden”, aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts.
Als de onthulling klopt is dat volgens SP’er Frank Futselaar „onaanvaardbaar” en zou dat financiële gevolgen kunnen hebben. De eiercrisis valt dan mogelijk niet onder het bedrijfsrisico van boeren, maar kan te wijten zijn aan nalatigheid van de NVWA. „Het ziet er niet goed uit.”
De Partij voor de Dieren (PvdD) vroeg de Tweede Kamer zelfs terug te komen van reces voor een debat. Daar was echter niet genoeg steun voor van andere partijen, omdat die eerst antwoorden willen van het kabinet. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand stelt dat de „ellende voorkomen had kunnen worden” en dat het kabinet bovendien de Kamer niet heeft geïnformeerd. De PvdD eist nu een uitlegbrief voor donderdagmiddag en krijgt steun van GroenLinks en SP.