Koning en koningin naar Urk en omgeving
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag 29 juni een streekbezoek aan Noordoost Flevoland. Zij gaan naar de plaatsen Urk, Nagele en Dronten.
Het streekbezoek start in de haven van Urk. Na een korte wandeling langs de haven bezoeken de koning en koningin het Maritiem Onderwijscentrum. De MBO-school biedt opleidingen aan voor de maritieme sector, zoals de visserijvaart, binnenvaart en koopvaardij. Het koninklijk paar bezoekt enkele lokalen waar lessen gegeven worden in boeten van netten, visverwerking en onderhoud van scheepsmotoren. Ook vindt een gesprek plaats met vissers en vertegenwoordigers van maritieme bedrijven die actief betrokken zijn bij de lessen en stages en de instandhouding van de school.
De koning en koningin gaan vervolgens naar het Windpark Noordoostpolder, één van de grootste windparken van Nederland met molens op het land én in het water (IJsselmeer). Het park is een lokaal initiatief van 100 agrarische families en energieleverancier Innogy. Het windpark omvat 86 windturbines die gezamenlijk 1,4 miljard kWh elektriciteit produceren. Bij het windpark spreken de koning en koningin met initiatiefnemers en andere betrokkenen.
Aansluitend wordt het dorp Nagele bezocht. Het dorp is in de jaren vijftig ontworpen op de tekentafel door architecten als Rietveld, Van Eyck en Van Eesteren. Het dorp ademt de naoorlogse idealen van het Nieuwe Bouwen.
Om de unieke architectuur van het dorp te behouden is een plan van aanpak gemaakt door en met bewoners en ondernemers uit Nagele, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, provincie Flevoland en gemeente Noordoostpolder. Inwoners en agrariërs spreken met de koning en koningin over hun liefde voor Nagele. Daarna maakt het Koninklijk Paar een wandeling door het dorp.
In Dronten bezoeken de twee de fabriek van Staay Food Group. In dit bedrijf wordt verticale slateelt toegepast: in afgesloten ruimten wordt op zeven lagen onder elkaar sla geteeld onder ledverlichting. Zij worden rondgeleid door de fabriek en gaan in gesprek met onder andere een aantal Poolse arbeidsmigranten die het grootste deel van het personeelsbestand vormen.
Het streekbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan De Meerpaal. Het gebouw, ontworpen door architect Van Klingeren, werd 50 jaar geleden door koningin Juliana geopend.