Binnenland
Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) plaatst Ziekenhuis Gelderse Vallei voor zes maanden onder verscherpt toezicht. De inspectie maakte het op 12 mei genomen besluit maandag openbaar.

Redactie regio
Gelderse Vallei. beeld Sjaak Verboom
Gelderse Vallei. beeld Sjaak Verboom

Aanleiding is volgens de toezichthouder dat het ziekenhuis ondanks vele maatregelen een in 2015 begonnen, slepende bestuurlijke crisis nog steeds niet voldoende onder controle heeft.

In 2015 moesten ziekenhuizen verplicht over op de zogenoemde integrale bekostigingssystematiek. Vrijgevestigd medisch specialisten hebben daarbij geen zelfstandig declaratierecht meer; het in rekening brengen van de uitgevoerde medische ingrepen bij zorgverzekeraars verloopt via het ziekenhuis.

Door de invoering van dit systeem moeten specialisten en bestuurders samen onderhandelen over de bedragen die zij voor de diverse behandelingen willen declareren. Daarbij kwamen de bestuurders Van Starkenburg en Zeller, die samen de tweekoppige raad van bestuur vormden, tegenover het medisch specialistisch bedrijf te bestaan: een ziekenhuisbrede maatschap van alle 110 vrijgevestigde specialisten van het ziekenhuis. De bestuurders kenschetsten de meningsverschillen als een botsing over geld en macht.

Uiteindelijk liepen de meningsverschillen zo hoog op dat de medische staf weigerde nog langer met het ziekenhuisbestuur te overleggen, ook niet meer over cruciale thema’s zoals kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.

Op aandringen van de inspectie nam het ziekenhuis een aantal verbetermaatregelen. Zo werd er een extra interim-bestuurder aangetrokken en kreeg een adviesbureau opdracht de oorzaken van de bestuurscrisis te onderzoeken en aanbevelingen te doen. De raad van toezicht schoof uiteindelijk de twee vaste bestuurders aan de kant, waarna ook een deel van deze raad het voor gezien hield.

Inmiddels zijn de interim-bestuurder en de maatschap van vrijgevestigde specialisten weer met elkaar in gesprek, maar de inspectie is nog onvoldoende gerustgesteld. In haar ogen is er hooguit sprake van een wapenstilstand. „We houden er rekening mee dat momenteel symptomen van de bestuurscrisis zijn bestreden, maar dat er nog onvoldoende structurele verbetermaatregelen zijn genomen of voorgenomen”, aldus de inspectie gisteren.

Volle sterkte

De komende zes maanden moet het ziekenhuis duidelijk maken met welke nieuwe samenwerkingsafspraken de raad van bestuur en de medische staf weer gezamenlijke verantwoordelijkheid willen nemen voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Ook de raad van bestuur en de raad van toezicht moeten weer op volle sterkte worden gebracht. Verder wil de inspectie dat nog grondiger in kaart wordt gebracht waardoor de bestuurscrisis zulke grote vormen kon aannemen.

Interim-bestuursvoorzitter W. Blaauw van het ziekenhuis zei er gisteren alle vertrouwen in te hebben dat zijn organisatie binnen zes maanden kan laten zien dat er aan alle inspectievoorwaarden is voldaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer