Interview met Jean-Marie Le Pen: Marine had beter naar Trump moeten kijken
Zijn stemadvies haalde deze week nog even het nieuws. Jean-Marie Le Pen riep zijn aanhangers ertoe op hun stem aan zijn dochter Marine te geven. Dat is opvallend, omdat Marine de oprichter van het Front National twee jaar geleden uit de partij zette. Marine voert volgens hem een goede campagne, al had ze meer van Donald Trump moeten leren. „Ik was, net als Trump, minder voorzichtig geweest.”
Hoewel hij alle rechtszaken tegen zijn dochter won, en de schorsing ongedaan maakte, lijkt zijn rol in de partij uitgespeeld. Jean-Marie Le Pen bleef erevoorzitter van de partij die hij in 1972 oprichtte en behield zo toegang tot de vergaderingen van alle partijorganen. Vanuit zijn kantoor in voorstad Saint-Cloud in het westen van Parijs kijkt hij nog altijd mee over de schouders van zijn dochter.
Het imposante 19e-eeuwse huis van de familie is gelegen aan de rand van het Parc Montretout en kijkt uit over de westkant van Parijs. Een antieke zeekijker staat gericht op de Eiffeltoren. De inmiddels 89-jarige oprichter van het Front National is omringd door stapels boeken en tijdschriften –veel gaan over hemzelf–, historische houten scheepsmodellen en een duikersklok: objecten die zijn Bretonse achtergrond en zijn verbondenheid met de zee verraden.
Krachten bundelen
Zijn dochter voert een goede verkiezingscampagne, zo is zijn oordeel. Maar aan de vooravond van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen wijzen recente peilingen uit dat nieuwkomer Emmanuel Macron haar langzaam inhaalt. Marine Le Pen lijkt echter sowieso genoeg stemmen te behalen om door te gaan naar de tweede rond, net als haar vader vijftien jaar geleden. Daar zal het schip ook volgens hem hoogstwaarschijnlijk stranden.
Le Pen: „Marine zou de nieuwe president van Frankrijk kunnen worden. Ze heeft een hoop goede kwaliteiten. Maar het is niet gezegd dat je het daarmee redt. Winst in de tweede ronde zal moeilijk worden, omdat in een dergelijke situatie de overige partijen er alles aan zullen doen om hun krachten te bundelen tegen het Front National.”
Volgens Le Pen had ze het daarom vanaf het begin anders moeten aanpakken. Le Pen: „Neem Trump als voorbeeld. Ik was de eerste die zei dat hij gekozen zou worden. Als ik in Amerika zou wonen, dan zou ik ook op Trump stemmen. Nu hij is gekozen, is het misschien mogelijk dat Marine ook wordt gekozen. Maar dan had ze dezelfde campagne als Trump moeten voeren. Ze heeft te veel water bij de wijn gedaan. Dat is haar strategie. Ik was, net als Trump, een stuk minder voorzichtig geweest. Hij keerde zich tegen vooraanstaande leden van zijn partij. Hij had niemands steun nodig en dus zo kon hij zich keihard opstellen, tegen het systeem.”
Juist die voorzichtigheid lijkt echter de sleutel van het succes van Marine Le Pen geweest. Sinds ze de voorzittershamer van haar vader overnam bezigt Marine een gematigde toon. De twijfelachtige uitspraken van haar vader pasten volgens haar niet meer bij het huidige Front National.
Kerk
Maar Le Pen weet dat hij nog altijd kan rekenen op een trouwe schare aanhangers als hij zijn eigen extreme denkbeelden over bijvoorbeeld het behoud van de eigen identiteit voor het voetlicht kan brengen. Waar Marine denkt over het stoppen van de migratie, is vader Le Pen al bezig met de vraag hoe het verloren terrein kan worden teruggewonnen.
Le Pen: „De kerk zou een rol moet spelen in het behoud van de eigen identiteit. Religieuze decadentie zou moeten plaatsmaken voor het herkerstenen van de maatschappij en het ombuigen van een demografische trend. Ik heb liever een vrouw die analfabeet is maar zes kinderen heeft dan een vrouw die van een technische universiteit komt en geen kinderen heeft. De eerste taak van de vrouw is het doorgeven van het leven. Het is niet haar taak om op sociaaleconomisch vlak de concurrentie aan te gaan met mannen.”
Gaskamers
Marine Le Pen nam afstand van haar vaders beruchte uitspraak over de gaskamers, die hij in de jaren tachtig „een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog” noemde. Hij neemt echter nog altijd geen blad voor de mond neemt als het onderwerp ter sprake komt.
„Wat is er nu schandalig aan die uitspraak? Er is geen enkele reden voor”, briest hij. „Er zijn 50 miljoen mensen omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Er is meer gebeurd in die oorlog: neem de landing in Normandië, er zijn steden gebombardeerd. Dat zijn allemaal details van de Tweede Wereldoorlog.”
Het opnieuw herhalen van die uitspraken was voor Marine in 2015 reden om met haar vader te breken. Ze wil een gematigder koers handhaven. Maar Jean-Marie betwijfelt of dit een direct gevolg is van zijn dochters aanpak.
Le Pen: „Als ik naar haar luister, dan hoor ik weinig verandering. Ze heeft het voornamelijk over enkele wezenlijke problemen: over immigratie, over veiligheid, de werkloosheid en het begrotingstekort. Zelf denk ik dat ze minder hard op Europa had moeten hameren. Uiteindelijk zal dat uit zichzelf instorten. Wat die vriendelijkere toon betreft: ze heeft misschien niet dezelfde vrienden als ik, maar we hebben nog altijd dezelfde vijanden.”
Dit is het eerste deel in een serie in de aanloop naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zondag. Morgen in Puntkomma deel 2: een reportage uit Front Nationalbolwerk Beaucaire.
Arrestaties Marseille om plan tot aanslag
PARIJS (ANP/RTR). De Franse autoriteiten hebben dindag in Marseille twee mannen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een „ingrijpende en gewelddadige aanslag” in de aanloop naar de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.
„Deze twee geradicaliseerde mannen, geboren in 1987 en 1993, met de Franse nationaliteit, wilden op korte termijn –ik bedoel de komende dagen– een aanslag plegen op Franse bodem”, zei de Franse minister Matthias Fekl tijdens een persconferentie.
Fekl zei verder dat de politie doorzoekingen uitvoert en dat de beveiliging rond de verkiezingen en kandidaten wordt opgevoerd.
Frankrijk gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Een tweede en beslissende ronde is op 7 mei. Terwijl in het land nog steeds de noodtoestand van kracht is, zei Fekl dat er bij de verkiezingsrondes meer dan 50.000 manschappen worden ingezet om te waken over de veiligheid. Fekl noch de politie gaf details over wat het gearresteerde duo precies van plan was en of ze zich op een of meerdere kandidaten hadden gericht.