Marieke Dreschler „minder snel uit balans” na coaching
Bij een grote webwinkel is ze verantwoordelijk voor „de stroom van het op voorraad brengen van goederen tot de levering van bestellingen bij de klant en retourzendingen.” Als manager logistieke ketenprocessen geeft Marieke Dreschler-van der Linde sinds ruim drie jaar leiding aan een team van twaalf medewerkers. Een traject van coaching hielp haar op een goede manier haar functie in te vullen.
Naam: Marieke Dreschler-van der Linde Leeftijd: 35 jaar Functie: manager logistieke ketenprocessen bij een webwinkel
Dreschler, getrouwd en moeder van drie kinderen, werkt al meer dan twaalf jaar bij het bedrijf. Zo’n tien jaar geleden groeide ze door van een junior functie naar de post van projectmanager, waarbij ze meer verantwoordelijkheid kreeg. „De lat kwam hoger te liggen. Ik kreeg te maken met deadlines, verschillende typen mensen en veranderingen in de organisatie. Dat leverde enige spanning op. Het bedrijf bood de mogelijkheid van coaching. Ik ging voor een serie gesprekken naar Henk Schaafsma, omdat hij evenals ik christen is en zaken vanuit dezelfde achtergrond benadert.”
Wat bleef haar bij van de coachingssessies? „Als je het heel druk hebt, moet je niet gaan hollen. Je kunt juist beter even stilstaan en je afvragen: Wat speelt er precies? Wat weet ik ervan en wat weet ik niet? En als ik iets niet weet, is er dan iemand anders die het wel weet? Die benadering levert uiteindelijk tijdwinst op. Eerder wilde ik alles zelf uitpluizen, nu laat ik eerder iemand meedenken.”
Drie jaar geleden klopte Dreschler opnieuw bij de coach aan voor een serie gesprekken, toen ze doorgroeide naar haar huidige, leidinggevende functie. Dit traject richtte zich meer op haar persoonlijkheid. „Een team aansturen is iets anders dan verantwoordelijk zijn voor een project. Ik wilde beter begrijpen hoe ik in elkaar zit en hoe ik op anderen overkom. Ook wilde ik handvatten krijgen om mensen te motiveren, zodat ze kunnen groeien in hun werk.”
Als winst van deze gesprekken noemt Dreschler dat ze evenwichtiger reageert op mensen. „Ik ben minder snel uit balans dan voorheen. Eerder was ik bovendien sterk gericht op controle. Als leidinggevende moet ik meer loslaten, mensen de ruimte geven om zaken te ontdekken en te ontwikkelen. In het begin was dat even lastig, maar toen ik het uitprobeerde, merkte ik al snel dat het resultaat had.”
Niet alleen in haar baan heeft Dreschler profijt van de coaching. „In onze kerk, de gereformeerde kerk vrijgemaakt Kampen-Noord, was ik betrokken bij de verandering van een vergaderzaaltje in een ”thuiskamer”, een plek waar mensen elkaar ontmoeten en een goed gesprek kunnen hebben. We hebben gemeenteleden ruimte gegeven voor een creatief proces. Dat leverde mooie ideeën op die er waarschijnlijk niet waren gekomen als we eerst allerlei randvoorwaarden en risico’s hadden geformuleerd.”