Coach leert Rina Molenaar „complexe situaties tot de kern af te pellen”
Een complexe situatie „afpellen” zodat de kern overblijft om daarmee aan de slag te gaan. Dat is een van de zaken die Rina Molenaar leerde tijdens een serie coachingsgesprekken. Nadat ze eerder als manager communicatie en fondsen bij Woord en Daad werkte, trad ze begin vorig jaar toe tot de raad van bestuur. „Ik kreeg toen van de organisatie de mogelijkheid me te laten coachen. Daar was ik heel blij mee.”
Naam: Rina Molenaar Leeftijd: 43 jaar Functie: lid raad van bestuur Woord en Daad
Samen met Jan Lock, voorzitter van de raad van bestuur, geeft Molenaar leiding aan de christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie. Voordat ze in haar nieuwe functie werd benoemd, onderging ze een assessment. „Daaruit bleek dat ik er geschikt voor was, maar kwamen ook enkele verbeterpunten naar voren. In de gesprekken met een externe coach –iemand met een bestuurskundige achtergrond– kwamen die aan de orde. Ook kon ik zelf punten aandragen waarop ik gecoacht wilde worden.”
Molenaar had zeven keer een twee uur durende ontmoeting met haar coach. Tijdens het traject kreeg ze meer zicht op haar nieuwe rol bij Woord en Daad, mede aan de hand van casussen. „Als lid van de raad van bestuur heb je met andere partijen te maken, zoals de raad van toezicht en de ondernemingsraad. Het was mooi dat de coach me liet zien hoe ik mijn rol daarin kon pakken en me op een goede manier tot hen kon verhouden.”
Molenaar vroeg zich onder meer af hoe ze de raad van toezicht (rvt) op een goede manier informeert. „Je kunt allerlei details noemen, maar welke zaken zijn van belang en welke niet? Mijn coach leerde me onderscheid maken tussen ”nice to know” en ”need to know”, zaken die voor de rvt leuk en zaken die noodzakelijk zijn om te weten. Dit onderscheid is een belangrijke leidraad voor me geworden.”
Als een van de verrassendste lessen noemt de bestuurder het terugbrengen van complexe situaties naar de belangrijkste feiten. „Moeilijke vraagstukken blijken soms ineens veel eenvoudiger als je ze afpelt tot de kern.” Een eye-opener was voor haar ook de invloed van haar gedrag op anderen. „Mijn coach zei: De omgeving is de spiegel van je eigen gedrag. Als iemand bijvoorbeeld geïrriteerd raakt, doe ik blijkbaar iets waardoor de ander zo reageert. Dat is niet altijd verkeerd, maar het is wel goed je daarvan bewust te zijn.”
Na zeven intensieve sessies kwam er voor Molenaar een eind aan het traject. „Als ik er behoefte aan heb, mag ik de coach altijd bellen, maar dat is nog niet nodig geweest. Het is nuttig om op jezelf te reflecteren, maar het is ook goed een coachingstraject na ruim een halfjaar af te ronden en een eigen manier te zoeken om het geleerde in praktijk te brengen. Daarbij vind ik het van belang mezelf te blijven. Het risico bestaat dat je overcoacht raakt en allerlei trucjes gaat toepassen. Daar wil ik voor oppassen.”