Dacht koning Willem-Alexander nog even dat hij de informateur benoemde?
Het moet dinsdagavond bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en het kabinet van de Koning even hebben gestormd. Om negen uur stuurde de RVD een persbericht rond met als kop: ”Mededeling van het kabinet van de Koning: benoeming informateur”.
Een opmerkelijke mededeling omdat sinds de vorige kabinetsformatie, in 2012, niet langer het staatshoofd de informateur benoemt, maar de Tweede Kamer. Dacht koning Willem-Alexander dat hij de informateur benoemde? Of vindt hij het jammer dat hij geen betrokkenheid meer heeft bij de kabinetsformatie?
Wie het persbericht verder las, zou zomaar op die laatste gedachte kunnen komen. Daarin staat dat Zijne Majesteit de koning de voorzitter van de Tweede Kamer, Arib, heeft ontvangen en dat zij hem heeft geïnformeerd over de uitslag van de verkiezingen, de benoeming van Schippers tot informateur en de vaststelling van haar opdracht.
Daarna meldt het bericht dat de koning vandaag de voorzitter van de Eerste Kamer, Broekers-Knol, en de vicepresident van de Raad van State, Donner, spreekt. Zo ging dat vroeger ook bij kabinetsformaties. De voorzitters van Tweede en Eerste Kamer en de vicevoorzitter van de Raad van State waren de vaste adviseurs van het staatshoofd bij formaties.
Tot slot staat in het bericht dat de koning op basis van de Grondwet aan het einde van de formatie de nieuwe ministers en staatssecretarissen benoemt en beëdigt.
Voor de fijnproever valt er in het geheel een vleugje nostalgie te lezen. Zeker gecombineerd met de kop boven het bericht.
Kennelijk waren er mensen in en rond het Binnenhof die zich eraan hebben gestoten en besloten dat het anders moest. Om tien voor tien kwam hetzelfde bericht opnieuw naar de pers. Nu met de neutrale kop: ”Mededeling van het kabinet van de Koning”.
Hoe het ook zij; de koning (?) had zijn punt gemaakt.