Voormalig kroegbaas stelt beeld van SGP’ers bij
„Uiteraard ken ik Feike Asma. Ik ben niet gek!” zegt wethouder Hans Nijhof (PvdA/GroenLinks) op de kamer van zijn SGP-collega Gerrit Boonzaaijer. Beide bestuurders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug proeven soms elkaars nieren. Over muziek bijvoorbeeld.
Aan het eind van het interview zegt Nijhof: „Vergeet vooral niet dat we binnen het college van burgemeester en wethouders ook veel lol hebben.” Eerder merkte zijn SGP-collega Boonzaaijer (Ruimtelijke Ordening) in het gemeentehuis in Doorn al op: „Ik ga met plezier naar mijn werk. Zeker op dinsdag, vanwege de collegevergadering.”
Kabaal
Het geheim van die kennelijke harmonie? Nog voordat in 2014 de collegeonderhandelingen startten, zette de gemeenteraad plannen op een rij waar iedereen in zich kan vinden. Nijhof (Zorg en Cultuur): „Het college probeert dat raadsprogramma in alle nederigheid uit te voeren. Je kunt als wethouders gemakkelijk kabaal maken over zaken waarover je met elkaar van mening verschilt. Maar daarmee doe je jezelf, de ander én de inwoners van Utrechtse Heuvelrug tekort.”
Soms moet een wethouder zijn verlies nemen. Al jaren zijn er plannen om in Leersum, een van de dorpen binnen de gemeente, een bedrijventerrein aan te leggen. Tot dusver wisten natuurbeschermers dat te voorkomen, onder meer via een gang naar de Raad van State. Ook Nijhof is verklaard tegenstander. Sterker, de kwestie was voor hem zeventien jaar geleden reden om politiek actief te worden. „Ik dacht: Het zal niet waar zijn dat er in dit prachtige natuurlandschap een industrieterrein komt, dat het uitzicht op de uiterwaarden van de Rijn verdwijnt.”
Maar toch – als het college mogelijk binnenkort groen licht geeft voor het industrieterrein legt Nijhof zich daarbij neer. „Ik kan me vinden in de bestuurlijke opstelling van mijn SGP-collega. Die benadrukt dat een raadsmeerderheid al in 2006 voor aanleg van het industrieterrein koos.” Boonzaaijer knikt. „Het zou onbestaanbaar zijn als een wethouder een collegebesluit via een omweg gaat tegenwerken. Zo doen we dat hier niet.”
Regenboogvlag
De kameraadschap binnen het college leidt ertoe dat levensbeschouwelijke meningsverschillen niet op de spits worden gedreven, zeggen de wethouders. Nijhof: „Onlangs vroeg de raad het college de regenboogvlag uit te steken, om de homogemeenschap te steunen. Dat is voor Gerrit een ingewikkeld verhaal. Ik ben voor het hijsen van die vlag, maar heb dan niet de behoefte om dat met veel spektakel te doen.”
Boonzaaijer: „In het college zei ik dat we ons aan het protocol zouden moeten houden: dus alleen de vlag hijsen op bijvoorbeeld Koningsdag.”
Nijhof: „Voor jou speelden ook principiële bezwaren mee.”
Boonzaaijer: „Dat klopt. Homo’s en hetero’s hebben al gelijke rechten. Waarom zou je daar apart de vlag voor moeten hijsen? Dan doen we ook niet om bijvoorbeeld slachtoffers te gedenken na een aanslag in Bagdad.”
Nijhof: „We kennen elkaars gevoeligheden. Dan wil ik op dit punt niet gaan stoken.”
De vlag ging in top. Boonzaaijer: „Nee, die heb ik niet gehesen. Dat past niet bij mij. En ik heb het voorrecht dat mijn collega’s mij dan niet voor het blok zetten.”
Nijhof noemt zich „vaag katholiek”, Boonzaaijer is hersteld hervormd. Geregeld delen ze hun diepere zielenroerselen. Over bijvoorbeeld opvoeding, kerkgang of muziek.
Boonzaaijer: „Ik speel orgel. Hele noten. Soms krijg ik Hans’ favoriete muziek aangereikt. Dat is dan niet echt mijn genre. Die muziek beluister ik één keer, dat vind ik dan wel weer genoeg.”
Nijhof: „Ik houd bijvoorbeeld van jazz van de saxofonist John Coltrane. Voor veel SGP’ers staat jazz op één lijn met losbandigheid. Pas ontdekte ik tot mijn verrassing dat Coltrane muziek maakt vanuit een diep religieus bewustzijn. Ik vind het leuk om die kennis met Gerrit te delen.”
Is er de bereidheid om elkaar te leren kennen of hou je „lekker prettig” vast aan vooroordelen, zegt Nijhof, voorheen kroegbaas in Amsterdam: „In de stad heerst het beeld dat SGP’ers steile, in zwart gehulde dames en heren zijn die er in het ondermaanse het beste van hopen en wachten op de dag des oordeels. Mensen van wie niets mag en die anderen de maat nemen. Toen ik zeventien jaar geleden in Amerongen kwam wonen én door mijn contacten met iemand als Gerrit, bleek dat beeld niet te kloppen. Veel SGP’ers zijn aardige mensen met wie je plezierig kunt samenwerken.”
Hun advies met het oog op de vorming van een kabinet? Nijhof: „GroenLinks zou in een kabinet moeten inzetten op zaken als schone energie.” Boonzaaijer: „De CU en de SGP moeten een kabinet alleen steunen als ze iets goeds kunnen bereiken in kwesties rond levensbegin, levenseinde en de vrijheid van onderwijs.”
serie Bonte coalities
Het nieuwe kabinet zal uit een palet aan politieke partijen bestaan. Hoe is de ervaring met bonte coalities in gemeenten? Vandaag deel 4 in een serie: Utrechtse Heuvelrug. Maandag deel 5.
Ik geef de coalitie een 6,0
Rob Jorg, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD: „Het college doet te weinig om de schulden van de gemeente aan te pakken. Het gaat om een bedrag van zo’n 140 miljoen euro. Dat is veel te hoog, ook volgens de normen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Blijkbaar kan het college, dat bestaat uit totaal verschillende partijen, het niet eens worden over een plan om die schulden terug te dringen. Jammer vind ik ook dat het college bijstandsgerechtigden geen verplichtingen oplegt. We moeten het voorbeeld van Rotterdam volgen. Daar dient iemand in de bijstand vrijwilligerswerk te doen, ook om een doel in het leven te hebben. Positief vind ik dat het college naar de gemeente overgehevelde zorgtaken goed oppakt.”
Utrechtse Heuvelrug
Aantal inwoners: 48.782
College: D66, CDA, GroenLinks/PvdA (sinds kort onder de naam Open), SGP
Raad: D66 (5 zetels), VVD (5), CDA (5), GroenLinks/PvdA (4), SGP (3), SP (3), Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH, 3), CU (1)