Kerk & religie

„CGK, haak niet alsnog af bij vorming GTU”

„Het zal toch niet gebeuren dat de christelijke gereformeerde synode de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) toch nog gaat afwijzen?”

Redactie kerk
9 December 2016 14:24Gewijzigd op 16 November 2020 09:18
Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld André Dorst
Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld André Dorst

Die hartenkreet slaakt Bram Wattèl, oud-voorzitter van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP), vrijdag 9 december op de opiniepagina van het Nederlands Dagblad.

De beoogde partners in het GTU-project zijn, behalve de NGP: de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Theologische Universiteit Kampen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en –bestuurlijk op persoonlijke titel– de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De nieuwe universiteit gaat in 2018 in Utrecht van start als de synodes van de CGK en de GKV en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) komend voorjaar groen licht geven.

Wattèl reageert op een recent artikel van ds. P. Roos in het christelijke gereformeerde blad Bewaar het Pand. De emeritus predikant stelt dat de vorming van de GTU nauw verband houdt met de besluiten die de CGK-synode in Nunspeet zal nemen ten aanzien van nauwere samenwerking met de GKV. „Als de synode tot het inzicht komt dat we met die kerken steeds minder zaken kunnen doen, is ook het plan van een GTU discutabel”, aldus ds. Roos. „De broeders in Nunspeet zien zich geplaatst voor een hachelijk dilemma. De stichting van een GTU kan daardoor nog sterker een wig drijven in ons eigen kerkelijke leven.”

Het lijkt ds. Roos „niet vreemd dat men ook beducht is voor de inbreng van kerken als de GKV en de NGK. Zeker zal iedere kerk haar eigen opleiding veilig kunnen stellen, maar ook dan wordt het ten slotte een pool, een vijver, waar de vissen overal zwemmen.” De predikant vreest „een te brede basis.”

Wattèl zegt de invalshoek van ds. Roos wel te begrijpen. „Maar ik word er eerlijk gezegd erg triest van. Het zal toch niet gebeuren dat de christelijke gereformeerde synode de GTU toch nog gaat afwijzen? Na de tegemoetkomingen die in het wordingsproces juist aan de CGK zijn gedaan?”

Volgens Wattèl is in de besluitvorming rond de GTU steeds rekening gehouden met de wensen van de CGK, „en deze zijn waar mogelijk gehonoreerd. En dan nu toch maar niet, want o die vrijgemaakten (om van de Nederlands gereformeerden nog maar te zwijgen)?”
Wattèl doet een „hartstochtelijk” beroep op ds. Roos en de CGK-synode: „Als de toekomst van de gereformeerde theologie in Nederland u werkelijk ter harte gaat, als de toekomst van uw eigen Theologische Universiteit in Apeldoorn u werkelijk ter harte gaat, als het aanzien van de CGK als een betrouwbare partner u werkelijk ter harte gaat – stap dan over uw eigen schaduw heen en besluit con amore tot deelname aan de GTU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer