„Haal meer asielzoekers voor de winter uit Griekenland”
De situatie van veel vluchtelingen in Griekse opvangkampen is slecht, stellen Nederlandse hulporganisaties. Een burgerinitiatief bereidt een actie voor om de herplaatsing van vluchtelingen vanuit Griekenland naar Nederland te bevorderen.
De wereldwijde vluchtelingenstroom drukt onevenredig zwaar op Griekenland en Italië. Om die reden spraken lidstaten van de Europese Unie vorig jaar september af om beide landen te ontlasten. Tot september 2017 zouden maximaal 66.400 asielzoekers vanuit Griekenland en maximaal 39.600 vanuit Italië worden herplaatst naar andere EU-landen. Het gaat om asielzoekers uit onder meer Syrië en Eritrea die gezien hun nationaliteit een „grote kans” op een verblijfsvergunning hebben.
Nederland tekende voor maximaal 5950 vluchtelingen, 3800 uit Griekenland en 2150 uit Italië. Tot en met deze week zijn er volgens cijfers van de EU vanuit deze landen respectievelijk 659 en 286 personen in Nederland herplaatst. Er zouden dus nog ruim 5000 asielzoekers kunnen volgen.
De Amsterdamse gemeentestichter en kunstenaar Rikko Voorberg en Suzan Doodeman, begeleider van sociaal ondernemers, winden zich op over deze cijfers. „Nederland heeft beloofd om binnen twee jaar 4000 vluchtelingen op te nemen die nu klem zitten in Griekenland. Daar komt maar bar weinig van terecht: na een jaar is nog maar 16 procent gerealiseerd, en dat terwijl de situatie in de Griekse kampen steeds slechter wordt”, stellen ze op de recent gelanceerde website wegaanzehalen.nl.
Het gelijknamige burgerinitiatief bereidt een actie voor om de Nederlandse regering te herinneren aan haar „belofte.” Op 30 november zullen meer dan 370 auto’s in een lange stoet naar het Binnenhof in Den Haag rijden. De chauffeurs bieden zich aan om als „chauffeur-der-Nederlanden de 4000 vluchtelingen die we beloofd hebben te gaan halen nu ook werkelijk te gaan halen.”
Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat het bij de afspraken over herplaatsing gaat over maximumaantallen en over mensen die voor de EU-deal met Turkije zijn aangekomen. Ze wijst erop dat een groot deel van de asielzoekers in met name Italië, die uit andere landen afkomstig zijn dan Syrië en Eritrea, niet in aanmerking komt voor herplaatsing. De kans dat zij een verblijfsvergunning krijgen is kleiner dan 75 procent.
De komende tijd worden maandelijks circa honderd asielzoekers vanuit Griekenland en vijftig vanuit Italië herplaatst in Nederland. Bij herplaatsingen vanuit Griekenland krijgen alleenstaande minderjarige asielzoekers en gezinnen met kinderen voorrang. „We komen de afspraken gewoon na en vinden dat alle landen dat moeten doen. Daar zullen we ook op blijven hameren”, aldus de woordvoerster.
Volgens Suzan Doodeman kan Nederland er best een schepje bovenop doen. „Het schiet op dit moment niet op, met de winter in aantocht. Mensen zitten in nare omstandigheden in Griekse kampen die niet op winterse omstandigheden zijn ingericht, terwijl hier azc’s leegstaan. Haal ze voor de winter op en wacht niet tot bijvoorbeeld Hongarije in actie komt.”
Stichting Bootvluchteling en Live for Lives maken zich zorgen om de situatie in Griekse opvangkampen. Live for Lives was recent met vrijwilligers actief in en rond Thessaloniki. In Noord-Griekenland bivakkeren zo’n 12.600 vluchtelingen in opvangkampen. Onder hen zijn velen die op weg naar Noord-Europa in Griekenland zijn gestrand, nadat Macedonië de grens sloot. Op dit moment is een transport met dekens en winterkleding van Live for Lives onderweg naar Noord-Griekenland.