Kerk & religie

Regiegroep: Breedte gereformeerde gezindte herkenbaar in GTU

De Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) moet een instelling worden waarin de breedte van de gereformeerde gezindte herkenbaar is. Dat stelde prof. dr. R. Kuiper maandagmorgen desgevraagd.

Redactie kerk
7 November 2016 12:14Gewijzigd op 16 November 2020 08:18
Kuiper. beeld ChristenUnie
Kuiper. beeld ChristenUnie

Er ligt een afgewogen voorstel, concludeert Kuiper, rector van de vrijgemaakt gereformeerde Theo­logische Universiteit Kampen (TUK). „In de regiegroep hebben we het afgelopen anderhalf jaar goed geluisterd naar elkaar. We willen herkenbaar zijn als brede gereformeerde theologische universiteit en ruimte bieden aan alle stromingen. Ik denk dat we het als een geschenk van God mogen zien als dit tot stand komt.”

Kuiper erkent dat het opgaan van de TUK in de GTU voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) „een hele stap is. In Kampen wordt al vanaf 1864 gereformeerde theologie bedreven. Tegelijk leeft het besef: we kunnen alleen verder samen met anderen. Kampen als vestigingsplaats handhaven zou het beeld geven dat de TUA bij de TUK intrekt. Vestiging in Utrecht geeft voor alle partijen een gelijke start en nieuwe ontwikkelmogelijkheden.”

Kuiper hoopt dat degenen die aarzelen „de GTU niet als een bedreiging zien maar als een mogelijkheid om wat de Heere geeft aan elkaar te verbinden. Wat wij aan inzicht, kennis en vroomheid hebben gekregen moeten we leren delen.”

De positie van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) is bij de totstandkoming van de GTU gemakkelijker dan die van de andere partners, zegt bestuursvoorzitter drs. B. P. Vreugdenhil van de NGP. Het bestuur kan de plannen rechtstreeks voorleggen aan de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Vreugdenhil verwacht dat de NGP zal toegroeien naar een predikantenopleiding samen met die van de GKV. „Dat ligt voor de hand, omdat onze kerken steeds meer samenwerken en mogelijk op termijn één worden.” Bij de start van de GTU zal de NGP echter nog sterk aanleunen tegen de predikantsmaster van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Mocht er een kink in de kabel komen bij de GTU, dan blijft het voor de hand liggen dat de predikantsopleidingen van GKV en NGK meer gaan samenwerken, zegt Vreugdenhil. „Toch is dit een lastig punt. We willen het in dit proces namelijk niet richting de CGK gebruiken als drukmiddel om in te stemmen met de GTU.”

De synode van de CGK buigt zich waarschijnlijk in februari over de plannen voor de GTU. Het rapport vormt een samenhangend geheel, zegt prof. dr. H. G. L. Peels, rector van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). „Je kunt er niet zomaar naar believen een onderdeel uithalen of aan toevoegen. Dan zou het proces van samenspreking met de partners gedeeltelijk weer opnieuw moeten beginnen. Het gaat er primair om dat de synode uitspreekt of de uitgezette koers haalbaar is.”

Prof. Peels denkt dat de bijdrage van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland aan de GTU –een voorwaarde die de CGK-synode vorig jaar stelde– „zeker substantieel” is. „Ik denk dat wat de synode voor ogen had, terugkomt in de plannen.”

De Gereformeerde Bond heeft volgens algemeen secretaris P. J. Vergunst „naar vermogen voldaan” aan het verzoek van de christelijke gereformeerde synode om substantieel bij te dragen aan de GTU. „We hebben hiermee de kwetsbare gereformeerde theologie in ons land willen dienen.”

Nu ligt er een „goed rapport” dat als blauwdruk kan dienen voor de GTU, aldus Vergunst, die deze zomer prof. dr. ir. G. van Dijk opvolgde als voorzitter van de regiegroep. „Laten betrokkenen en buitenstaanders beseffen dat het geen sinecure is om twee universiteiten te laten samengaan. Dit rapport verdient daarom een eerlijke bespreking, waarbij de gereformeerde belijdenis en de gebondenheid daaraan ons hopelijk verbinden.”

De regiegroep had volgens prof. Peels verschillende gedachten over Utrecht als beoogde vestigingsplaats. Een onafhankelijke werkgroep deed vervolgens onderzoek naar de geschiktste locatie, waarbij onder meer gekeken is naar Groningen, Kampen, Zwolle, Apeldoorn, Amsterdam en Ede. De keuze voor (het buitengebied van) Utrecht is gemaakt na een unaniem, bindend advies.

Vergunst: „Ik hoop dat het andere universiteiten vooral stimuleert tot een helder wetenschappelijk en confessioneel profiel, en ieder aanspoort tot optimale samenwerking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer