Kerk & religie

Uitleg: Tien jaar bezinning op komst nieuwe theologieopleiding

De presentatie van het rapport van de regiegroep van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) vormt het voorlopige sluitstuk van een tien jaar durende bezinning.

7 November 2016 12:17Gewijzigd op 16 November 2020 08:17
Theologische Universiteit Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt
Theologische Universiteit Kampen. beeld RD, Anton Dommerholt

NOODZAAK. De bezinning op de toekomst van gereformeerde universitaire theologie begint in 2006. Tijdens een universiteitsberaad in 2006 maakt prof. dr. G. Kwakkel, rector van de Theologische Universiteit Kampen (TUK), duidelijk dat het lastiger wordt om op eigen benen te staan.

ONDERZOEK. In 2008 besluiten de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt tot een onderzoek naar de toekomst van de TUK. Twee jaar later nemen de Christelijke Gereformeerde Kerken de toekomst van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) onder de loep.

VERKENNING. Als uit beide onderzoeken blijkt dat zelfstandig doorgaan voor zowel de TUK als de TUA lastig wordt, gaat in 2014 een verkenningscommissie van start. Deze gaat na welke theologieopleidingen bereid zijn tot samenwerking. Uiteindelijk blijven de TUK, de TUA en de aan deze laatste instelling gevestigde Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) over.

VOORWAARDEN. De synode van de CGK is in maart 2015 niet gerust op de binding van de GTU aan Schrift en belijdenis. Ze stelt als voorwaarde dat er aan de GTU theologie wordt beoefend binnen „de coördinaten van de gereformeerde Schriftbeschouwing.” Ook moeten de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (GB) „en/of” het Hersteld Hervormd Seminarie (HHS) „een substantiële bijdrage leveren” aan de GTU. Het HHS valt af, omdat het de banden met de Vrije Universiteit niet wil verbreken.

REGIEGROEP. De kerkelijke vergaderingen van GKV, CGK en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) stemmen in 2015 in met de komst van een regiegroep. Die moet de plannen voor de GTU uitwerken. In april 2015 is het zo ver. Elk van de betrokken partijen levert twee leden voor de regiegroep, die onder leiding staat van coöperatiespecialist prof. dr. G. van Dijk. Vanaf juli 2015 schuiven ook twee vertegenwoordigers van de Gereformeerde Bond aan, zij het op persoonlijke titel.

HOOFDLIJNENRAPPORT. De regiegroep presenteert in maart 2016 een hoofdlijnenrapport. De GTU-plannen zijn haalbaar en realistisch, concludeert hij. Er volgt een interne commentaarronde bij de betrokken instellingen. Het ministerie van Onderwijs adviseert om af te zien van de vorming van een coöperatie. Er wordt daarom verder gewerkt aan een verenigingsmodel als basis voor de universiteit.

VESTIGINGSPLAATS. Een onafhankelijke werkgroep onder leiding van prof. dr. ir. J. Blaauwendraad, oud-rector van de TU Delft, adviseert de GTU te vestigen „aan de rand of in het buitengebied van Utrecht.” Mooi centraal, met een academisch klimaat en een christelijk studentennetwerk. Bovendien kan de GTU dan een frisse start maken.

MACHTSTRIJD. Het Nederlands Dagblad meldt in juni 2016 op basis van gelekte documenten dat er sprake is van een machtsstrijd rond de GTU. De komst van de GTU zou schadelijk kunnen zijn voor de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). De PThU is kritisch over inzet van gereformeerdebonders voor de GTU en de vestigingslocatie Utrecht. Bij de presentatie van het GTU-rapport maandag blijkt dat nog niet alles koek en ei is: van de door de Bond gewenste samenwerking tussen GTU en PThU komt het vooralsnog niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer