Kerk & religie

„CSFR vormend maar soms te beschermend”

Wat betekende het lidmaatschap van het Utrechtse CSFR-dispuut Sola Scriptura tijdens de studietijd? Is de vorming die is opgedaan in het dispuut nuttig in het dagelijkse leven?

Van een medewerker
24 October 2016 09:56Gewijzigd op 16 November 2020 07:50
Het Utrechtse CSFR-dispuut Sola Scriptura vierde zaterdag haar dertiende lustrum in het Academiegebouw.  beeld RD
Het Utrechtse CSFR-dispuut Sola Scriptura vierde zaterdag haar dertiende lustrum in het Academiegebouw.  beeld RD

Het Utrechtse dispuut van de reformatorische studenten­vereniging CSFR viert dit jaar zijn dertiende lustrum. In het Academiegebouw van de Utrechtse universiteit werd zaterdagavond de lustrumviering ingeluid, waarbij oud-leden dr. ir. Cors Visser en mr. Jan Louis Burggraaf deze twee vragen beantwoordden.

Dr. Visser, directeur van ForumC (een instituut voor geloof, wetenschap en samenleving), wees op het vormende aspect van een reformatorische studentenvereniging. Een nadeel is volgens hem dat de vereniging studenten te veel afschermt van de omringende seculiere wereld. In zo’n beschermde omgeving ontstaat al gauw een sfeer van „wij-en-zij.” „Studenten worden bewapend met pasklare antwoorden op vragen die niemand stelt.”

Dat zijn volgens dr. Visser bijvoorbeeld de tientallen argumenten tegen de evolutie of de onderbouwde bezwaren tegen wederdopers. Uit zelfverdediging worden dan eerst vijandbeelden gecreëerd en gekoesterd, wat volgens Visser echte ontmoetingen met de buitenwereld blokkeert.

Overigens wees Visser ook op karikaturale beelden van seculiere mensen over reformatorische christenen. „Seculiere mensen hebben echt geen benul van verschillen tussen protestants-christelijke, reformatorische of evangelische denominaties. Voor hen zijn Bijbelgetrouwe christenen allemaal van de zwartekousenkerk”, aldus Visser.

Het oud-lid van Sola Scriptura vindt dat reformatorische studenten zich moesten manifesteren in het publieke debat. Zo organiseert ForumC in de Rode Hoed in Amsterdam debatavonden met andersdenkenden. Reformatorische studenten moeten zo’n seculier podium opzoeken, aldus dr. Visser.

Tijdgeest

Voor mr. Jan Louis Burggraaf, die zich als advocaat bezighoudt met fusies en overnames in het bedrijfsleven, heeft zijn lidmaatschap van Sola Scriptura bijgedragen om de tijdgeest beter te verstaan. Hij adviseerde de CSFR-studenten niet bang te zijn voor de seculiere maatschappij. Volgens Burggraaf is het belangrijk dat academici met een reformatorische achtergrond topfuncties bezetten en niet in de eerste plaats een baan zoeken in de vertrouwde zuil. „Voor een christen is zo’n seculiere omgeving niet gemakkelijk. In deze wereld vallen mensen door een enkele fout als een baksteen. Ze worden eerloze wezens.”

Volgens Burggraaf zouden het gezin, de familiekring en de kerk vastigheid moeten bieden in een turbulente maatschappij.

Tijdens de avond werd de lustrumbundel ”Illuster” gepresenteerd.

Zie Puntuit voor een fotoserie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer