Politiek

Plasterk: verbod gebedsoproep raakt ook SGP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) voelt vooralsnog weinig voor het terugdringen van de gebedsoproep door moskeeën, zoals de SGP wil. Dat raakt aan de godsdienstvrijheid en die beschermt ook kerken die de klok luiden om gelovigen naar de dienst te roepen, zei Plasterk vrijdag. Wel kan hij zich bij het onbehagen dat de SGP beschrijft iets voorstellen.

ANP
14 October 2016 11:32Gewijzigd op 16 November 2020 07:32
beeld ANP
beeld ANP

SGP-leider Kees van der Staaij verzet zich juist tegen die vergelijking. Die gaat volgens hem mank, omdat de islamitische gebedsoproep een geloofsbelijdenis is, terwijl het klokgelui geen inhoudelijke boodschap bevat. Plasterk bestrijdt dat. „Ik heb vroeger thuis geleerd dat je ‘Kom nou, kom nou’ hoort”, aldus de minister.

Het SGP-plan is opgenomen in het verkiezingsprogramma van de partij, dat over twee weken uitkomt. Volgens de christelijke partij is er veel weerstand tegen de gebedsoproepen, maar mag een gemeente het nu niet weigeren.

::

Van der Staaij: „Gemeentebesturen zeggen niets te kunnen doen. Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug.”

De SGP vindt het kwalijk dat de overheid „islamisering van de publieke ruimte in de hand werkt”. Volgens de partij zorgen de oproepen voor veel onbehagen en protest. Burgers zouden het credo „Allah is groot” associëren met terrorisme.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraken van Van der Staaij. „De moskeeën die in het openbaar een gebedsoproep doen, zijn op een hand te tellen”, aldus de woordvoerder van de raad. „Bovendien blijven ze allemaal binnen de geluidsbeperking en we hebben er ook nooit eerder klachten over ontvangen.”

De uitspraak van de fractievoorzitter van de SGP bevestigt voor de raad de vrees dat in de aanloop naar de verkiezingen steeds meer politici zich op negatieve wijze uitlaten over moslims of de islam. „Het is allang niet meer een bepaalde partij die dit doet. Het worden er nu steeds meer. We maken ons daar grote zorgen over. Op deze manier gaat het de verkeerde kant op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer