Binnenland
Genieten van tanks en treinen op modelbouwdag Gorinchem

„Man, wat is dit mooi. Naar dit model heb ik zo lang gezocht. De tranen springen me bijna in de ogen.” Een volwassen kerel kijkt verrukt naar het bouwpakket van een roemruchte tank. Even later zit hij met de doos op schoot een kopje koffie te drinken. „De komende weken ben ik zoet.”

André Bijl
Vrachtwagens waren zaterdag in trek tijdens de modelbouwdag in Gorinchem. beeld André Bijl
Vrachtwagens waren zaterdag in trek tijdens de modelbouwdag in Gorinchem. beeld André Bijl

De jaarlijkse modelbouwdag in de Evenementenhal in Gorinchem werd zaterdag druk bezocht. „Toch algauw 2000 bezoekers”, veronderstelt organisator Hanjo van Houwelingen. „Daar zijn we dik tevreden mee. In 2005 begonnen we met hooguit 75 man. Van lieverlee is het uitgegroeid tot een groot evenement. We zitten nu voor de vierde keer in deze hal. Een prachtige locatie.”

Om een uur of elf is het al een drukte van belang. Een paar vrouwen genieten op de parkeerplaats van de nazomerzon. „We maken er een dagje uit van. De mannen zijn al binnen, die willen geen minuut missen. Wij volgen straks.”

Voor de hal verdringen kijkers zich bij bestuurbare schepen die flinke boeggolven veroorzaken in de vijver. Een sleepbootje duwt een groot vrachtschip de goede kant op. „Effe een stukkie stuurboord”, zegt iemand. „Zo, die is mooi”, wijzen een paar jongens. Teunis Burger (10) uit Werkendam bezoekt de beurs voor het tweede achtereenvolgende jaar. „Ik vind alles mooi. De auto’s en de treinen, maar deze bootjes zijn het leukst. Ik ben er zelf een aan het bouwen. Als-ie klaar is, ga ik ermee varen in het park.” Teunis heeft gezelschap van Adriaan (9), Arjan (11), Marinus (11) en Maarten (14). „We komen allemaal uit Werkendam. Op de fiets. Dat is goed te doen. Prachtig om die auto’s en treinen en boten te bekijken. De entree is 6,50 euro, maar dat hebben we er graag voor over.”

Ook in de hal komt de jeugd aan zijn trekken. Een opa speelt met zijn kleinkinderen op een gigantisch kleed met treintjes en bij de meterslange baan van Miniatuur Auto Club Speed ’74 uit Hardinxveld-Giessendam –­waar vier raceauto’s in het rond razen– staat een flinke wachtrij. „Pap, het is gratis. Mag ik ook?” vraagt een jongetje van een jaar of zes aan zijn vader. Even later is hij aan de beurt en stuurt zijn bolide soepel over de baan. „Pa, ik lig op kop.” Zijn vader steekt zijn duim omhoog en gaat erbij zitten. „Ik ben zelf gek op modelbouw. Prachtige hobby, het kost alleen veel tijd. Ik maak straks een rondje als m’n zoon klaar is. Hij is weg van die raceauto’s. Hij laat er zelfs zijn patatje voor koud worden.”

Op de eerste etage hebben de ouderen hun ‘eigen’ racebaan. De wedstrijdtafels met oorlogstaferelen trekt volop aandacht, maar de grote publiekstrekker is de gigantische vrachtwagenbaan. 
Trucks van imposante afmetingen 
rijden af en aan, de brandweer 
rukt uit met gillende sirene 
en op de bouwplaats verzet een 
kraanwagen ladingen grond. 
Het publiek blijft braaf achter 
het afzetlint. Daarbinnen diri-
geren volwassenen de trucks 
feilloos naar hun bestemming.

Op de beurs zijn zo’n dertig clubs aanwezig. Zoals de afdeling Zuid-Holland van Twenot, een landelijke vereniging van tankhobbyisten. „We zijn gek van tanks en rupsvoertuigen. We zijn hier met een man of tien op de beurs en we zijn de hele dag aan het bouwen, schuren en verven. Een beetje bekendheid kan geen kwaad. We hebben een paar duizend leden, maar we kunnen er nog wel meer gebruiken”, vertelt een van de leden. Volgens hem is het heerlijk een dag ongestoord met je maten te bouwen. „Thuis komt daar minder van. Bovendien spreek je collega’s uit het hele land, maar ook Duitsers, Belgen en Engelsen. En als je materiaal nodig hebt, loop je naar een van de stands. Reuze makkelijk.”

Tientallen handelaren verkopen bouwpakketten van tanks, vliegtuigen, schepen, raceauto’s en andere voertuigen. Daarnaast zijn er kraampjes met onderdelen, verf, lijm, kwastjes en verlichting.

De familie Potters uit Herwijnen kijkt verlekkerd naar een prachtige modeltrein. „Schitterend”, zegt vader. „Thuis heb ik ook een treintafel. Al vanaf mijn twaalfde. Ik breid elk jaar uit. Komende winter ga ik ’m weer opbouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer