CDA blijft orgaanwet D66 afwijzen
D66-Kamerlid Pia Dijkstra heeft tevergeefs gehengeld naar de steun van het CDA voor haar initiatiefwet inzake orgaandonatie.
Nadat het CDA begin juni aankondigde niet voor de wet te zullen stemmen, presenteerde Dijkstra het afgelopen weekeinde nog een aantal wijzigingsvoorstellen; mede bedoeld om het CDA tegemoet te komen. Tevergeefs, aldus CDA-Tweede Kamerlid Bruins Slot woensdagmiddag desgevraagd. „Het principe achter Dijkstra’s initiatiefwet blijft ongewijzigd. Wie niet reageert op de vraag of hij orgaandonor wil zijn, wordt geacht daar impliciet toestemming voor te verlenen. Voor ons is dat een brug te ver.”
Het ‘nee’ van het CDA betekent min of meer het definitieve einde voor Dijkstra’s initiatiefwet. VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en de Groep Kuzu haakten in de debatten die de Tweede Kamer dit jaar over haar voorstel voerde al eerder af. Het CDA hield de kaarten lang tegen de borst, maar besloot na een extra beraadtermijn unaniem tot een nee. „Beslissen over iemands lichaam zonder dat deze daar expliciet toestemming voor heeft gegeven, gaat ver. Zo’n inbreuk moet je echt heel goed kunnen rechtvaardigen. Garanties dat Dijkstra’s voorstel het aantal potentiële orgaandonoren zal vergroten zijn er echter niet, zo is tijdens de debatten gebleken. Dat maakt de maatregel disproportioneel”, aldus Bruins Slot destijds.
Blijven zoeken naar alternatieven om het aantal orgaandonoren omhoog te krijgen, ligt volgens het CDA meer voor de hand.
De belangrijkste toezegging die Dijkstra het afgelopen weekeinde deed, was van administratieve aard. Zij stelde voor om in het donorregistratiesysteem onderscheid te maken tussen expliciete en impliciete ja-zeggers. Ook wilde ze de groep impliciete ja-zeggers er periodiek op laten attenderen dat deze in het donorregistratiesysteem verondersteld werden orgaandonor te zijn. Ambtenaren zouden dit voor hun rekening moeten nemen, bijvoorbeeld bij het uitreiken van nieuw aangevraagde identiteitsdocumenten.
Extra zorgvuldigheid zou ook worden betracht rond wilsonbekwame orgaandonoren, zo kondigde Dijkstra aan. Hun toestemming moest al worden bevestigd door de wettelijk vertegenwoordiger, of, bij diens afwezigheid door de nabestaanden. Het afgelopen weekeinde voegde Dijkstra daar nog aan toe dat artsen zich er bij elke donatie van zouden moeten vergewissen of aan deze voorwaarde is voldaan.
Of D66 de Tweede Kamer na het ‘nee’ van het CDA nog wil laten stemmen over de initiatiefwet is nog niet duidelijk. Morgen licht Dijkstra in de Kamer haar wijzigingsvoorstellen nog nader toe.