Muziek
Recensie: Oratorium ”Elias” door RIAS Kammerchor

Toen Felix Mendelssohn in augustus 1846 in Londen de allereerste uitvoering van zijn oratorium ”Elias” gaf, dirigeerde hij 271 koorzangers en 125 orkestleden. Hans-Christoph Rademann (1965, Dresden) doet het met beduidend minder uitvoerenden: het RIAS Kammerchor telt 42 leden en de Akademie für Alte Musik uit Berlijn 55 leden. Met deze cd neemt hij afscheid als dirigent van het koor.

De ”Elias” is Mendelssohns meest dramatische werk. Het oratorium vertolkt de Bijbelse geschiedenis van de profeet Elia, die jaren van droogte aankondigt vanwege de goddeloosheid van koning Achab en zijn vrouw Izebel (1 Kon. 17, 18 en 19). Via Elia’s verblijf aan de beek Krith en bij de weduwe te Zarfath komt het tot een zinderend hoogtepunt op de berg Karmel, waar de Baälpriesters de God 
van Israël als hun meerdere moeten erkennen.

Mendelssohn buit de contrasten in deze geschiedenis uit: uitbarstingen van wanhoop, woede en fanatisme worden afgewisseld met momenten van verstilling, moedeloosheid en vertroosting. De ”Elias” is een onmiskenbaar romantisch werk, al verloochent Mendelssohn zijn voorliefde voor Bach niet. De aria ”Es ist genug” is bijvoorbeeld schatplichtig aan de aria ”Es ist vollbracht” uit de Johannes Passion.

Rademann tekent voor een beheerste, zeer fraaie uitvoering van dit grootse oratoriumwerk. Het koor schittert vooral in de meer gevoelige passages. Het openingskoor, waarin het volk klaagt over de droogte, is van een onwaarschijnlijke schoonheid. Op andere momenten raakt het koor ondergesneeuwd in het geweld van het orkest.

Een glansrol is weggelegd voor de Nederlandse bariton Thomas Oliemans, die Elia vertolkt.

Mendelssohn – Elias – RIAS Kammerchor en Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Hans-Christoph Rademann; Accentus Music (ACC 30356); 2-cd; € 26,99; www.accentus.com

Einleitung: "So wahr der Herr, der Gott Israels, lebet"

RIAS Kammerchor

Coro "Baal, erhöre uns!"

RIAS Kammerchor

Quartetto "Wirf dein Anliegen auf den Herrn"

RIAS Kammerchor

Coro "Alsdann wird euer Licht hervorbrechen"

RIAS Kammerchor

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer