Door crisis moeten veel Chinese winkels in Suriname sluiten
PARAMARIBO. Door de diepe economische crisis in Suriname sluiten vrijwel dagelijks bedrijven in dat land hun deuren. Vooral Chinese ondernemers zijn het slachtoffer.
Het aantal Chinese winkelbedrijven in het Zuid-Amerikaanse land is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Chinese immigranten krijgen betrekkelijk eenvoudig een verblijfsvergunning, in ruil voor de schenkingen en gunstige leningen die hun land aan Suriname geeft. In veel straten van de hoofdstad Paramaribo bevinden zich tegenwoordig tientallen supermarkten, kledingzaken en restaurants met Chinese eigenaren. Het verbaasde deskundigen al langer dat die het, ondanks de hevige concurrentie, volhielden.
De huidige crisis zorgt echter voor problemen. Veel ondernemers betalen de huur van hun pand in euro’s of Amerikaanse dollars, en dat kunnen zij door de sterke waardevermindering van de Surinaamse dollar niet meer opbrengen. Bovendien zijn de energietarieven met vele honderden procenten verhoogd en blijven door de inflatie van ruim 40 procent klanten massaal weg. Inmiddels hebben naar schatting zestig zaken in Paramaribo hun deuren gesloten en zijn de eigenaren in veel gevallen teruggekeerd naar hun geboorteland.
Chinese winkeliers die al langere tijd in Suriname actief zijn, zien het somber in. „Ik koop bijna niets meer in, waarschijnlijk stop ik binnenkort ook”, zegt de eigenaar van supermarkt SuriStore aan de Anamoestraat in het noorden van de hoofdstad.
De afgelopen jaren heeft hij twee andere vestigingen moeten sluiten omdat er te veel concurrentie was. De huidige economische chaos doet hem definitief de das om. „Ik zal de ruimte voorlopig leeg laten staan en ga wachten op betere tijden. Nu lijd ik alleen maar verlies.”
In de winkels die het nog wel volhouden, zijn de schappen minder vol dan in het verleden. De import van levensmiddelen en andere goederen is de afgelopen maanden drastisch beperkt.
Herstart bauxietwinning
PARAMARIBO (ANP). Ruim een jaar na het vertrek van de Amerikaanse multinational Alcoa heeft de Surinaamse regering een nieuwe partner gevonden die de aanwezige bauxietreserves in de bodem wil winnen en verwerken. Het is het in Monaco gevestigde bedrijf Monaco Resources, dat 400 miljoen Amerikaanse dollar (350 miljoen euro) zal investeren om de industrie weer op gang te brengen.
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen maakte de nieuwe samenwerking woensdag bekend. De verwachting is dat het nieuwe bauxietbedrijf in de eerste fase werk biedt aan 400 mensen. Bij een volledige productie na ongeveer drie jaar zal er voor 1500 mensen werk zijn. Het vertrek van Alcoa leidde tot een verlies van ongeveer 2000 banen.
In tegenstelling tot de situatie met Alcoa, toen de regering alleen royalty’s en belastingen inde, zal de regering in de nieuwe onderneming partner worden. De inbreng bestaat uit de fabrieken en andere bedrijfsmiddelen. Daarvoor is het wel nodig dat Alcoa bereid is die over te dragen aan Suriname. De onderhandelingen hierover zullen binnenkort beginnen, aldus Dodson. Hij is optimistisch gestemd over de bereidheid van Alcoa om mee te werken.
De aankondiging van een doorstart van de bauxietindustrie is een lichtpuntje voor Suriname. Directeur Axel Fisher van Monaco Resources denkt ondanks de crisis winstgevend te kunnen werken. Een strakke kostenbeheersing moet daar voor zorgen, zei hij woensdag op een persconferentie in Paramaribo.