Overgang Mercurius goed in beeld (fotoserie en video’s)
APELDOORN. Het zonnige weer maakt het maandagmiddag gemakkelijk om de kleine Mercurius tussen de aarde en de zon door te zien schuiven. De planeet is te zien als een klein zwart stipje op de zonneschijf.
„Je ziet een klein zwart bolletje doordat Mercurius een deel van het zonlicht blokkeert”, zegt sterrendeskundige Dominique Petit van de Leidse Sterrewacht.
Mercurius schuift maandagmiddag van 13.12 uur tot 20.41 op de zonneschijf te zien in Nederland en België. Ook in Zuid-Amerika, de Oostkust van Noord-Amerika, West-Europa en enkele landen in het Oosten van Afrika is deze Mercuriusovergang zichtbaar.
Mercurius is de kleine planeet van ons zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. Daardoor hebben slechts weinig mensen de planeet ooit gezien.
Met het blote oog is de overgang niet te zien. Daarvoor is een verrekijker of telescoop nodig met de juiste filters nodig om de ogen te beschermen tegen het felle zonlicht. De Leidse universiteit waarschuwt dat het kijken naar de zon zonder speciale bescherming zeer gevaarlijk is voor de ogen. Ook publiekssterrenwachten openen vanmiddag hun deuren voor publiek.
Door de Mercuriusovergang bereikt 0,004 procent minder zonlicht de aarde. Zonnepanelen brachten maandag daardoor nauwelijks merkbaar minder stroom op.
De volgende Mercuriusovergang die vanuit Nederland is te zien, heeft plaats in 2039.
Klik hier voor een video.