Kerk & religie

Biografie: A. Noordegraaf registreerde wat in kerk en maatschappij gebeurde

Hij registreerde wat er in kerk en maatschappij gebeurde en leverde daar commentaar op. Het redacteurschap van de rubriek Persschouw in De Waarheidsvriend was de hervormde theoloog A. Noordegraaf dan ook op het lijf geschreven.

Albert-Jan Regterschot

29 February 2016 10:00Gewijzigd op 16 November 2020 01:48
Dr. A. Noordegraaf. beeld RD, Anton Dommerholt
Dr. A. Noordegraaf. beeld RD, Anton Dommerholt

Albert (Ab) Noordegraaf werd op 26 juni 1933 als jongste zoon geboren in een boerengezin in Noorden, Zuid-Holland. De hoofdonderwijzer in het dorp raadde zijn vader aan om Ab door te laten leren. Hij ging naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht.

Bij de keuze voor een vervolgstudie aarzelde Noordegraaf tussen theologie, geschiedenis en klassieke talen. Het werd theologie, en Noordegraaf sloot zich aan bij Voetius, de Utrechtse vereniging voor gereformeerde theologiestudenten. „Een speciale roepingsbeleving had ik niet. Wel speelde de kerk in je achterhoofd natuurlijk mee”, zei hij daarover later.

Op de studentenvereniging werd volop gediscussieerd over het kerkelijk klimaat en keuzes in de theologie. Noordegraaf werd na verloop van tijd preses, als vertegenwoordiger van een groep studenten die het gereformeerde denken in rapport met de tijd wilde brengen. Na zijn studie werd Noordegraaf in 1959 hervormd predikant in Daarle. Op 12 mei in hetzelfde jaar trouwde hij met zijn jeugdvriendin Anna de Jong. Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon.

Na Daarle diende Noordegraaf de hervormde gemeenten in Oldebroek (1963), Ede (1968) en Utrecht (1973). In 1978 werd hij docent aan de Gereformeerde Sociale Academie De Vijverberg in Ede. Van 1985 tot 1998 doceerde hij praktische theologie aan de hervormde kerkelijke opleiding aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Noordegraaf promoveerde in 1983 in Utrecht op de dissertatie ”Creatura Verbi, de groei van de gemeente volgens de Handelingen der Apostelen”. Andere publicaties van hem waren ”Gods bouwwerk”, ”Oriëntatie in het diakonaat” en ”Vijf broden en twee vissen”.

Tijdens zijn predikantschap in Utrecht groeide bij hem de overtuiging dat ook vrouwen kunnen dienen in de ambten. Hij vond dat Schriftgegevens over dit onderwerp verschillend geïnterpreteerd konden worden. „Ik heb in de praktijk gezien hoe heilzaam het is als mannen en vrouwen samen in het pastoraat bezig zijn”, zei hij hierover in Wapenveld, het reünistenblad van studentenvereniging CSFR.

Noordegraaf voelde zich heel zijn leven verbonden aan de Gereformeerde Bond (GB) „al kon ik met de kerkpolitieke aanpak van de GB niet altijd uit de voeten. Met de gezangenkwestie kon ik ook niet zoveel. Tegen mijn catechisanten zei ik altijd dat er niks op tegen was om gezangen te zingen maar dat ik het om pastorale redenen niet deed.”

Hij was redactielid van Wapenveld, van het Centraal Weekblad, het theologisch tijdschrift Theologia Reformata en schreef tientallen bijdragen voor De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. In dat blad verzorgde hij 25 jaar de rubriek Persschouw.

Ab Noordegraaf overleed op 1 augustus 2011, op 78-jarige leeftijd, in zijn woonplaats Ede.


Zie ook:

Dr. A. Noordegraaf (1933-2011) – In memoriam (De Waarheidsvriend, 18-08-2011)

Dr. A. Noordegraaf geridderd (De Waarheidsvriend, 06-05-2004)

“Ik ben een vrij dynamisch mens” : Dr. A. Noordegraaf hecht sterk aan onderlinge ontmoeting in de kerk (Reformatorisch Dagblad, 05-06-1999)

Studie zonder zak vol praktische tips : A. Noordegraaf en J. H. van de Bank verlaten predikantsopleiding Utrecht (Reformatorisch Dagblad, 10-06-1998)

Dr. A. Noordegraaf benoemd aan de RU te Utrecht (Reformatorisch Dagblad, 23-11-1984)

Promotie Noordegraaf op groei der gemeente : Aard proefschrift: woordonderzoek (Reformatorisch Dagblad, 02-12-1983)

Meer over
Serie: Theologen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer