Biografie: H. Reenders, hart voor zending en kerkgeschiedenis
Zijn specialiteit was kerkgeschiedenis. De gereformeerde predikant dr. Hommo Reenders (1935-2009) promoveerde op de invloed van Nederlandse zendelingen in Nederlands-Indië. Zelf was hij een aantal jaren zendeling-toeruster in Indonesië.
Hoewel zijn familie uit Groningen afkomstig was, werd Hommo Reenders op 29 december 1935 geboren in Ooltgensplaat. Daar was zijn vader predikant. In 1948 keerde het gezin na de nodige omzwervingen terug in Groningen, toen zijn vader predikant werd in Bedum. Hommo volgde het gereformeerde Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en schreef zich in 1955 in bij de predikantenopleiding van de Gereformeerde Kerken in Nederland, in Kampen. In 1961 deed hij kandidaatsexamen en na zijn kerkelijke examens werd hij in 1963 predikant in het Drentse dorp Alteveer.
Zijn liefde voor kerkgeschiedenis was op de Theologische Hogeschool in Kampen aangewakkerd door prof. dr. G. M. den Hartogh (1899-1959). Voor Reenders keerde dit vakgebied terug in zijn doctoraalscriptie (1967) over missionaire methoden in de tijd van Bonifatius. Naast kerkgeschiedenis had ook de zending de interesse van Reenders. Al tijdens zijn studie in Kampen volgde hij in Baarn cursussen bij het Zendingscentrum van de Gereformeerde Kerken.
In 1968 werd Reenders vormings- en toerustingspredikant op Sumba, in Indonesië. Twee jaar later verhuisde hij naar de stad Kupang op het eiland Timor, om theologisch docent te worden op een predikantenopleiding die in 1985 een volwaardige christelijke universiteit werd: de Universitas Kristen Artha Wacana.
De ervaringen in Indonesië stempelden Reenders. Hij werd in 1974 benoemd tot docent kerkgeschiedenis in Kampen. In 1991 promoveerde hij in Kampen bij prof. dr. A. J. Jelsma (1933-2014) op de verbreiding van het christendom in Nederlands-Indië. In zijn dissertatie ”Alternatieve zending. Ottho Gerhard Heldring (1804-1876) en de verbreiding van het christendom in Nederlands-Indië” beschrijft Reenders hoe Heldring de lokale bevolking schoolde om een bijdrage te leveren aan de verbreiding van het Evangelie.
Reenders was betrokken bij de Werkgroep voor de geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken. Vanuit deze werkgroep publiceerde Reenders in 2001 een studie over de gereformeerde zending op Midden-Java tussen 1859 en 1931. Ook was hij redactielid van het Documentatieblad voor de Nederlandse Kerkgeschiedenis na 1800 (DNK).
Reenders ging in 2001 met emeritaat. Hij was toen universitair hoofddocent kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit Kampen. In 2006 publiceerde Reenders twee studies over het werk van de gereformeerde zendingspredikant en hoogleraar missiologie in Kampen, H. Bergema (1902-1969).
Reenders trouwde in 1963 met Wil van den Berg, een zus van een studievriend. Zij was onderwijzeres. Het echtpaar kreeg twee dochters en een zoon.
Aan het einde van zijn leven beschreef Reenders de geschiedenis van de gereformeerde kerk in IJsselmuiden, waarvan hij samen met zijn vrouw lid was. Het boek kwam kort na zijn overlijden uit. Hommo Reenders overleed op 15 juli 2009 in IJsselmuiden.