Kerk & religie
Iraanse voorganger vervroegd vrijgelaten

TEHERAN. De 35-jarige Iraanse voorganger Farshid Fathi is maandag na vijf jaar gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten. Hij zou pas in december 2017 vrijkomen.

Redactie kerk
Teheran.  beeld EPA
Teheran. beeld EPA

Ex-moslim Fathi werd in april 2012 veroordeeld tot zes jaar celstraf voor „acties tegen de staatsveiligheid, samenwerking met buitenlandse organisaties en evangelisatiewerk.” Eerder dit jaar waren er al berichten dat Fathi deze maand vrij zou kunnen komen.

Zes maanden geleden kreeg de voorganger nul op het rekest nadat hij in hoger beroep was gegaan tegen een celstrafverlenging van een jaar. Fathi kreeg aanvankelijk een celstraf van zes jaar, maar de autoriteiten verlengden deze tot zeven jaar.

Fathi werd op 26 december 2010 opgepakt, tegelijk met zestig andere christenen, veelal leden van huiskerken in de hoofdstad Teheran en andere Iraanse steden. De meesten kwamen na enige tijd weer vrij.

De gouverneur van Teheran, Morteza Tamadon, beschreef de gearresteerden in 2011 als extremisten die „het lichaam van de islam binnendringen als corrupte en verwerpelijke personen.”

Fathi, vader van twee kinderen, kwam zonder proces terecht in de Evingevangenis in Teheran. Pas in januari 2012 werd hij veroordeeld. Over de rechtszaak zijn geen ge­gevens naar buiten gebracht.

De christelijke voorganger groeide op als moslim, maar werd op 17-jarige leeftijd christen. Op het moment van zijn arrestatie was hij voltijdsvoorganger en leider van huisgemeenten.

Iran staat in de top tien van landen waar christenvervolging is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer