Klimaatakkoord: opwarming moet onder de 2 graden blijven
PARIJS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de vergadering voorzit, presenteerde zaterdagochtend om 12.00 uur na twee weken onderhandelen het eindconcept van het klimaatakkoord van Parijs.
Na twintig jaar klimaatbesprekingen ligt er voor het eerst een gemeenschappelijke visie van de 195 deelnemende landen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De deelnemende landen buigen zich nu over de tekst. Vandaag zullen ze erover stemmen. Naar verwachting zullen de landen het akkoord zondag tekenen.
Fabius noemde de tekst van het akkoord „ambitieus en uitgebalanceerd.” VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kwalificeerde het akkoord als „historisch.”
“We moeten de planeet die ons draagt, beschermen”, hield Ban de deelnemende landen voor. „Het is nu alle hens aan dek.”
In het akkoord staat onder meer dat de opwarming onder de 2 graden moet blijven en dat het streven is om de temperatuur met maximaal 1,5 graden te laten oplopen in het jaar 2100. Het nieuwe verdrag moet de opvolger worden van het Kyotoprotocol uit 1997.
Er zijn ook afspraken gemaakt over de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat er een verdrag wordt gesloten waarbij alle landen afspreken dat ze de uitstoot gaan aanpakken.
Volgens Fabius wordt het verdrag juridisch bindend, maar dat valt nog te bezien. Een bindend akkoord is niet acceptabel voor het door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres. In plaats daarvan zal het finale akkoord een beroep kunnen doen op de landen zelf om hun klimaatdoelen te bereiken die ze voor de top hebben ingeleverd.
Het milieubeleid van de deelnemende landen wordt elke vijf jaar geëvalueerd.
Rijke landen zeggen toe vanaf 2020 samen elk jaar 100 miljard dollar te doneren aan het Green Climate Fund. Arme landen kunnen daarmee aanpssingen aan de klimaatverandering bekostigen.
Het akkoord geeft tegelijk de richting aan die de wereld op wil ten aanzien van fossiele brandstoffen. De hoop bestaat dat regeringen en energiemaatschappijen nu meer bereid zijn te investeren in wind- en zonne-energie.