Economie

Gea Gort schrijft in ”Business as Mission” over het geloof in de werksituatie

APELDOORN. Hoe kunnen christenen in hun werk het geloof handen en voeten geven? Die vraag staat centraal in het boek ”Business as Mission” van Gea Gort, dat zaterdag verschijnt. „Ik wil mensen helpen om, samen met God, hoop en perspectief in de wereld te brengen.”

7 November 2015 18:40Gewijzigd op 15 November 2020 23:10
Gea Gort. beeld Rogier Bos
Gea Gort. beeld Rogier Bos

Een „wake-upcall voor werk, kerk en samenleving”, heet het in de ondertitel. Waaruit ontwaken? Gea Gort uit Rotterdam is auteur en journalist, voormalig bestuurslid van Youth for Christ. Zij is „gepassioneerd over missie, met name in de stad.” „We moeten af van de aanname dat het bij ondernemerschap gaat om geld verdienen. En dat christen-zijn iets voor de zondag en voor binnen de kerk is”, zegt ze. „We vergeten vaak dat een bedrijf een intrinsieke waarde voor zijn omgeving kan hebben en dat het Lichaam van Christus in de hele samenleving zichtbaar is.”

Met ”Business as Mission” probeert Gort handvatten te bieden aan christenen die met hun geloof binnen en buiten de kerk aan de slag willen. „Aan mensen die door te ondernemen, samen met God, hoop en perspectief in de wereld proberen te brengen. Zowel in ontwikkelingslanden als dichter bij huis, tot in hun eigen wijk. Omdat ze geloven dat het Lichaam van Christus midden in de samenleving behoort te staan.”

De schrijfster bepleit een Bijbelse manier van ondernemen, met als trefwoorden „gerechtigheid, waardigheid en heelheid.” In haar visie op zakendoen staan relaties centraal en is het Evangelie de leidraad.

Ze noemt in dit verband de drie p’s: ”planet”, ”people” en ”profit” (wereld, mensen en winst) en voegt daar een vierde p aan toe: pneuma, Geest. „Het is belangrijk dat iedere ondernemer rekening houdt met de wereld waarin hij opereert, met de mensen met wie hij werkt en met de winst die hij maakt, maar laten christenondernemers zich daarbij vooral laten leiden door de Heilige Geest. Laten zij (en wij) God vragen op welke terreinen van het werk we de reuk van Christus kunnen verspreiden. Dan is er veel meer mogelijk dan wij denken.”

Twintig praktijkverhalen van zakenmensen, kerkplanters, ontwikkelingswerkers en zendelingen tonen dat aan. Neem het verhaal van een uitzendbureau dat zich inzet om vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel en prostitutie aan een baan te helpen. Of het voorbeeld van een Zwitserse zendingsorganisatie die zich eerst met Bijbelsmokkel bezighield, maar later ondernemers in het Oostblok hielp een bedrijf op te bouwen. Kijk naar de man die in Londen een lunchroom startte om generatiegenoten te kunnen vertellen dat Christus ook met hen een relatie wil aangaan.

De zoektocht naar zingeving in het leven van alledag zat er bij de auteur al van jongs af aan in. Gort: „Ik ben opgegroeid op een binnenvaartschip. Daardoor was het onmogelijk om elke zondag naar dezelfde kerk te gaan en een band met één bepaalde gemeente op te bouwen. Vandaar dat ik me ging afvragen hoe ik het geloof in het dagelijks leven handen en voeten moest geven. Ik besloot aan boord van het christelijk hospitaalschip Anastasis te gaan werken. Daar ontmoette ik mensen die hun gaven en talenten, ook in hun werksituatie, in dienst van God wilden stellen: een kok, een dokter, een machinist. Vooral voor die laatste had ik grote bewondering; hoe die bij tropische temperaturen in een ketelruimte zonder airco moest werken, ongelofelijk!”

Is Gort niet te positief over de mogelijkheid van mensen om een goede reuk van Christus te verspreiden? „Als we naar de gebrokenheid van onszelf en van de wereld kijken, is het inderdaad hopeloos. Laten we maar niet proberen om met z’n allen, vanuit onszelf, iets te presteren. Ik bid vaak: Wilt U te midden van alle gebrokenheid mijn mandje met mijn paar broodjes en visjes zegenen?” Laten we daarbij wel bedenken dat onze kleinheid en nietigheid maar één kant van de medaille zijn, aan de andere kant staan de gaven en talenten die God aan ons geeft. Durven wij uit onze boot te stappen en ze in dienst van Hem te stellen?”


Themadag: Christen-zijn op je werk

Het is zaterdag landelijke themadag ”Christen-zijn op je werk”. De dag wordt in Amersfoort gehouden door Stichting Encours, in samenwerking met CGMV Vakorganisatie, werkgroep Christen zijn op je Werk en MissieNederland, een breed netwerk van christelijke organisaties en gemeenten.

Op het programma staan onder meer lezingen van Gert-Jan Huisman, CEO bij investeringsmaatschappij Anders Invest, en dr. A. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Gort overhandigt het eerste exemplaar van haar boek aan laatstgenoemde.

Morgen is de landelijke thema­zondag ”Christen-zijn op je werk”. In veel kerken en gemeenten wordt dan over de relatie geloven en werk gepreekt, soms in aansluiting op dankdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer