Hongaarse predikant: Boodschap Reformatie was weldadig voor ons land
RHENEN. „De Hongaren hebben altijd al alleen gestaan in Europa”, aldus ds. I. Visky. „Nederland is in de loop van de jaren een van de weinig vrienden van Hongarije geweest.”
In het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Rhenen vertelde ds. Visky donderdag over de Hongaarse Reformatorische Kerk. De predikant woont in het Roemeense plaatsje Osorhei, dat vroeger bij Hongarije hoorde en waar nog steeds veel Hongaren wonen.
De organisatie van de bijeenkomst was in handen van de stichting Draagt Elkanders Noden te Rhenen. Deze stichting, met werkgroepen in Ede, Rhenen, Waardenburg en Houten, geeft steun aan het werk van de Hongaarse Reformatorische Kerk. Jaarlijks gaan er Nederlandse jongeren op werkvakantie om deze kerk in Roemenië te helpen.
De Ruyter
Ds. Visky wees erop dat Hongarije het oostelijkste land in Europa is waar de Reformatie voet aan de grond kreeg. Volgens hem had dat er ook mee te maken dat zijn volk, dat van oorsprong uit Azië komt, bijna altijd alleen stond. „De boodschap dat alle naties in Gods oog gelijk zijn, was weldadig voor het Hongaarse volk.”
De predikant vertelde over de contacten van Calvijn met Hongarije, de ingang die de Heidelbergse Catechismus in het Oost-Europese land vond en de komst van een goede Hongaarse Bijbelvertaling in 1590 door Gaspar Karoly. Ook wees hij op de bevrijding van 26 Hongaarse predikanten van de galeien in de Middellandse Zee door de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter. „Het enige standbeeld van De Ruyter buiten Nederland staat in het Hongaarse Debrecen.”
Studenten
Positief was de Hongaars-Roemeense predikant ook over de in totaal 1100 Hongaarse theologiestudenten die aan de Nederlandse universiteiten werden opgeleid tot predikant. Het heeft de Hongaarse kerk beïnvloed, zo zei hij. „De Hongaren wisten alles over dogma’s, maar niet hoe ze praktisch invulling aan de leer moesten geven. In Nederland kwamen de studenten in aanraking met de Nadere Reformatie. Elementen daarvan hebben ze ingevoerd in Hongarije.”
De buurvolken waren boos dat Hongarije de Reformatie toegedaan was, „maar wij gaven er niet om,” aldus ds. Visky. „Wij hadden in Nederland een goede vriend in Europa. Nederlanders hebben de Hongaren steeds geholpen. In de communistische tijd, toen ik jong was, brachten Nederlanders bij ons thuis pakken rijst. Mijn ouders sloten de deur en haalden Bijbels uit de rijst tevoorschijn.”
Straatkinderen
De sterke band is er ook nu nog, vervolgde de predikant. Hij wees op het werk van Draagt Elkanders Noden, dat onder meer het After Schoolproject van de Hongaarse Reformatorische Kerk in Roemenië steunt. Straatkinderen in de steden Oradea en Tirgu Mures worden opgevangen en krijgen eten, kleding en huiswerkbegeleiding en ze horen het Woord van God. Ds. Visky: „We willen voorkomen dat deze kinderen in de goot terechtkomen.”
De predikant vertelde verder over programma’s voor hulp aan arme gezinnen en ouderen. Kenmerk van al deze hulp is dat mensen zowel materieel als geestelijk geholpen worden.
Vluchtelingen
Desgevraagd zei ds. Visky achter de politiek van Hongarije te staan om de vluchtelingen niet in Hongarije toe te laten. „Het land kan het probleem niet aan. De Hongaren zijn niet tegen het helpen van arme mensen, wel tegen het toelaten van een ongecontroleerd aantal vluchtelingen. Het is belangrijk dat de Hongaarse cultuur behouden blijft.”