Buitenland

Hof drukt stempel op toekomst VS

WASHINGTON. Uitspraken van het Amerikaanse federale hooggerechtshof in Washington kunnen een zwaar stempel op de toekomst van de Verenigde Staten drukken. Dat bleek vrijdag eens te meer toen de opperrechters de facto het homohuwelijk legaliseerden.

Mr. Richard Donk
27 June 2015 09:33Gewijzigd op 15 November 2020 20:02
WASHINGTON. De negen rechters van het Amerikaanse federale Hooggerechtshof drukken een zwaar stempel op de toekomst van de natie. Op de eerste rij (vlnr): Clarence Thomas, Antonin Scalia, John Roberts, Anthony Kennedy en Ruth Bader Ginsburg. Op de achters
WASHINGTON. De negen rechters van het Amerikaanse federale Hooggerechtshof drukken een zwaar stempel op de toekomst van de natie. Op de eerste rij (vlnr): Clarence Thomas, Antonin Scalia, John Roberts, Anthony Kennedy en Ruth Bader Ginsburg. Op de achters

Het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten bestaat uit negen rechters die door de president voor het leven worden benoemd. Rechter Anthony Kennedy is in 1988 nog door Ronald Reagan aangesteld.

Doorgaans houdt het hoogste Amerikaanse rechtscollege elkaar redelijk in evenwicht wat opvattingen betreft. Ook nu is er een progressief kamp, bestaande uit de rechters Elena Kagan, Ruth Bader Ginsburg, Sonia Sotomayor en Stephen G. Breyer. En een conservatief kamp, bestaande uit de rechters Samuel Alito, John Roberts, Antonin Scalia en Clarence Thomas. Dat wil overigens niet zeggen dat genoemde rechters in alle gevallen liberaal of behoudend stemmen.

En dan is er Anthony Kennedy. De man die vrijdag de doorslag gaf in de stemming over het homohuwelijk. Eerder had hij nog gezegd dat „we al duizenden jaren leven met de definitie van het huwelijk als verbintenis tussen man en vrouw. Dus wie zijn wij om dat te veranderen?” Anderzijds sprak hij de afgelopen tijd opvallend positief over homorechten.

De rol van het hooggerechtshof kan nauwelijks worden onderschat. De opperrechters kunnen met één vonnis een kwestie afdoen waar al decennialang politiek en maatschappelijk debat over is.

Een van de bekendste zaken is Roe versus Wade. Daarin oordeelde het hof dat een verbod op abortus of vergaande restricties in strijd met de grondwet waren. Daarmee legaliseerden de rechters feitelijk abortus.

Ook dezer dagen buigen de rechters zich over belangrijke maatschappelijke thema’s. Eerder deze week oordeelde het hof dat ”Obamacare” in stand gehouden kan worden. Ook dat vormt een voorlopig sluitstuk van een jarenlang debat over verplichte ziektekostenverzekering.

Voor het einde van de maand moeten de rechters zich uitspreken over de doodstraf via een dodelijke injectie. Vorig jaar verliep een dergelijke executie dramatisch en nu ligt de vraag voor of dat wel strookt met de grondwet. De staat Utah heeft uit voorzorg het vuurpeloton weer gelegaliseerd.

Opvallend is wel dat de opperrechters nauwkeurig de publieke opinie in de gaten houden. Dat bleek nu ook weer bij de uitspraak over het homohuwelijk. De stemverhouding bij het hof weerspiegelde vrijwel exact de mening van de Amerikanen. Klinkt democratisch, maar in feite hebben negen mensen die niet door het volk zijn gekozen het lot van een hele natie in handen.

Meer over
Homohuwelijk VS

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer