Kerk & religie
Synode OGGiN benoemt nieuwe algemeen scriba

BARNEVELD. De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) hebben drs. J.M. Verwijs benoemd tot nieuwe algemeen scriba en hoofd van het kerkelijk bureau. Dit besluit werd genomen tijdens de synodevergadering die woensdag in Barneveld werd gehouden.

Van een medewerker
Ds. A. F. R. van de Veen. Beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. A. F. R. van de Veen. Beeld RD, Anton Dommerholt

Verwijs (38) is neerlandicus en sinds drie jaar algemeen medewerker op het kerkelijk bureau. Hij is gehuwd, woont in Ommeren en is diaken in Lienden. Verwijs neemt de plaats in van A. A. Klein (63), die na een dienstverband van 35 jaar om gezondheidsredenen als algemeen scriba terugtreedt.

De synode werd woensdagochtend geopend door ds. P. van Veen. Hij sprak over 2 Timothéus 2:19b: „Een iegelijk die den Naam van Christus noemt, sta af van ongerechtigheid.” De synode koos ds. A. F. R. van de Veen te Utrecht tot preses. Als scriba fungeerde ouderling J.B. Philibert (Geldermalsen).

De synode accordeerde een voorstel van deputaten Psychosociale Hulpverlening over een nieuwe samenwerking met de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) rond opvang van jeugdigen in zogeheten opvanggezinnen. Dit in afwachting van de besluiten van de GGiN op haar synode, volgende week woensdag. De GGiN beschikken reeds jaren over een bestand van opvanggezinnen en een bestand van deskundigen die plaatsingstrajecten begeleiden.

Met het oog op de nieuwe eisen per januari 2016 om de ANBI-status te kunnen behouden, stemde de synode in met het opzetten van een website van het kerkverband. Ook werd het verplichte ANBI-beleidsplan vastgesteld.

In vervolg op het tijdens de vorige synode vastgestelde protocol seksueel misbruik in kerkelijke en pastorale relaties, berichtten deputaten Psychosociale Hulpverlening over de totstandkoming van een Meldpunt bij psychologenpraktijk Brouwer, dat dit jaar in werking treedt. Er was ingezet op een gezamenlijk meldpunt met andere kerken, maar deze samenwerking kwam niet van de grond omdat verschillende kerkverbanden toch de voorkeur gaven aan een eigen traject. De synodeleden spraken de wens uit dat in de toekomst alsnog een gezamenlijk meldpunt van verwante kerken gerealiseerd kan worden.

Bij de behandeling van de verslagen van de verschillende deputaatschappen en commissies bleken er veel vragen te leven rond echtscheiding en hertrouwen. De synode stelde een commissie in die een handreiking over deze materie zal opstellen.

Deputaten Hoge Overheid meldde dat zij vanuit het Woerdens beraad gecorrespondeerd hebben met minister Opstelten over de invulling van de nationale herdenking naar aanleiding van de vliegramp met de MH17. Er was opgeroepen om tijdens deze herdenking Gods Woord te laten spreken. De afgevaardigden betreurden het dat aan deze oproep geen gehoor was gegeven.

De redactiecommissie Kerkblad meldde dat de bezorging van het blad inmiddels door Erdee Distributie plaatsvindt, waardoor de kosten verminderden.

De Algemene Kas Bijzondere Noden refereerde aan gehouden acties. Meermalen werd noodhulp verleend aan door natuurrampen en oorlogsgeweld getroffen gebieden in de wereld. Eind 2013 besloten deputaten aan te sluiten bij een landelijke actie van de Gereformeerde Gemeenten na een natuurramp op de Filipijnen. In de zomer van 2014 werd gezamenlijk met andere kerken steun verleend aan de door oorlogsgeweld getroffen gebieden in Noord-Irak.

Vanwege de groei van Adullam Gehandicaptenzorg zijn daar extra medewerkers nodig, zo meldde de rapportage van deputaten Gehandicaptenzorg. Deputaten wezen erop dat het voor Adullam belangrijk is dat zorg en begeleiding wordt geboden door medewerkers „die de zorg op grond van Gods Woord van harte voorstaan.” Adullam ondervindt op dit moment nog geen problemen bij het benoemen van personeel dat de identiteit onderschrijft, toch zou men graag meer medewerkers willen benoemen uit de eigen kerkverbanden. De kerkenraden werd gevraagd om personen te stimuleren bij Adullam te gaan werken.

Deputaten Ouderenzorg memoreerden dat inmiddels ongeveer 150 woningen en 15 zorgkamers in hun woonzorgcentra in gebruik zijn. „Mede hierdoor genieten onze ouderen het voorrecht om de laatste jaren in een vertrouwde omgeving te mogen doorbrengen.”

Op dit moment wordt zorgcentrum Scheldeoord in Stavenisse uitgebreid met een verdieping van acht woningen en een grotere zorgunit, die naar verwachting in de tweede helft van het jaar wordt opgeleverd.

De vergadering werd gesloten door ds. A.F.R. van de Veen, die nog stilstond bij Matthéus 28:16-20.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer