„Kamper St. Annakapel moet wel een kapel blijven”
KAMPEN. In het middenpad ligt de rode loper uitgerold. Aan het einde ervan staat de kansel, met aan weerszijden twee oude kerkenraadsbanken. Aan de muur een bordje met een tekst: „Stilte! Dit is een huis des Gebeds.”
Op de hoek Groenestraat en Broederweg in Kampen rijst de St. Annakapel op, ooit de kerk van de Waalse gemeente, later in gebruik bij de doopsgezinden. Sinds 2007 is pianist en beeldend kunstenaar Jan Vayne de eigenaar. De eenbeukige kapel uit de vijftiende eeuw staat te koop, samen met de aangrenzende ”ambtswoning”, waar ooit de koster woonde. Vraagprijs: 500.000 euro.
Links en rechts van het middenpad staan kerkbanken uit de middeleeuwen. Aan het plafond hangt een oude kroonluchter. Op de galerij, boven de ingang, bevindt zich een tweeklaviers orgel van de Kamper orgelmaker J. Proper, gemaakt in 1897.
Vayne heeft de kapel in gebruik als concertzaal, als studio en als opnameruimte. Hij klapt in de handen, fluit een deuntje en roept: „Hoor eens wat een akoestiek. Dit vind je nergens. Ik kan mij hier in alle rust terugtrekken in mijn muziek. Deze kapel is wel eens ”De huiskamer van Jan Vayne” genoemd.”
Links van de preekstoel (uit 1611) staat zijn speeltje, een vierklaviers speeltafel, gebaseerd op het softwareprogramma Hauptwerk. Op de galerij, achter het orgel van Proper, zijn de speakers aangebracht.
Vaynes echtgenote verhuurt de kapel als trouwlocatie voor burgerlijke en kerkelijke huwelijkssluitingen. Voor de preekstoel staan twee stoeltjes klaar, voor bruid en bruidegom. Aan het dak en aan het klankbord boven de kansel hangen witte sluiers. De Annakapel wordt ook verhuurd voor lezingen, exposities, jubilea en als uitvaartlocatie.
Tussen het kostershuis en de kapel gaat een stenen wenteltrap naar boven. De eerste twintig treden voeren naar de orgelgalerij, de volgende dertig naar de ruimte boven de kapel. Cor Mooij, vastgoedadviseur voor kerkenmakelaar Reliplan te Amsterdam, zegt boven aan de trap: „Hier kun je met gemak nog eens een woning van twee verdiepingen aanbrengen.”
Boven de kosterswoning bevindt zich de kerkenraadskamer van vroeger. De vloer is van oude planken, langs de wand staat een grote haard. De linkermuur is de buitenmuur van de kapel.
De St. Annakapel is een historisch monument en dient als zodanig behandeld te blijven worden. Mooij: „Elke nieuwe bestemming moet respect tonen voor de historie van dit gebouw. Je mag in zo’n kapel niet van alles en nog wat doen. De kosterswoning heeft wel een woonbestemming. En een koper kan gebruikmaken van de lopende subsidies en van aantrekkelijke financiering.”
Waarom zet iemand zoiets moois te koop? Vayne: „Ik wil iets groters. Maar als ik het gebouw niet kwijt kan aan iemand die het met respect behandelt, ga ik er zelf mee verder.”
De musicus laat nog even horen wat zijn Hauptwerkorgel allemaal kan. Het volle werk, gedragen door pedaalstemmen van 32 voet, knalt door de kapel. „Dit knettert de hele Broederweg door. Maar we zijn in Kampen. Hier zijn ze wel iets gewend.”
Het orgel zit bij de prijs inbegrepen? „Nou ja, als je dat erg graag wilt.”
Serie Kerk te koop
Dit is het eerste deel in een serie over kerken die momenteel te koop staan. Volgende week dinsdag deel 2.