Buitenland
Absolute meerderheid voor Conservatieven; verliezende partijleiders stappen op

In tegenstelling tot wat de peilingen hadden voorspeld, zijn de Britse verkiezingen donderdag niet uitgelopen op een spannende strijd tussen de Conservatieve Partij en oppositiepartij Labour, maar heeft de partij van zittend premier David Cameron de absolute meerderheid behaald. Labourleider Ed Miliband heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen en is opgestapt.

Redactie digitale media
beeld AFP
beeld AFP

De einduitslag van de Britse verkiezingen is inmiddels binnen en de Conservatieven van premier Cameron hebben 331 zetels weten te halen. Daarmee hebben ze een absolute meerderheid van de 650 zetels. Vijf jaar geleden waren dat er nog 306.

Vrijdagmiddag was St. Ives in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië het laatste kiesdistrict dat de uitslag bekend maakte. Ook hier wonnen de Conservatieven.

Labour verloor 26 zetels en kwam uit op 232 zetels, de Scottish National Partij 56, de Liberal Democrats 8, net als de Democratic Unionist Party. Sinn Fein (4), Plaid Cymru (3), de Social Democratic & Labour Party (3), Ulster Unionist Party (2), UKIP (1) en de Green Party (1) zullen ook in het parlement plaatsnemen.

Cameron hoeft nu geen coalitiepartner te zoeken. De afgelopen vijf jaar regeerde hij met de Liberaal Democraten van vicepremier Nick Clegg, die na „een verschrikkelijke nacht” vrijdag zijn aftreden als partijleider bekendmaakte.

Een tweede grote winnaar zijn de Schotse nationalisten. Vijf jaar geleden kreeg Labour in het noordelijke gebiedsdeel, waar de inwoners vorig jaar in een referendum onafhankelijkheid afwezen, nog veertig zetels. Ook de Liberaal Democraten waren daar relatief sterk. De Conservatieven hadden in Schotland slechts één kiesdistrict in handen en dat hebben ze behouden.

UKIP, de partij van Nigel Farage die voor uittreden uit de Europese Unie is, behaalde weliswaar veel stemmen maar krijgt door het Britse districtenstelsel waarschijnlijk slechts één zetel in het Lagerhuis. Farage zelf is niet gekozen en stapt daarom eveneens op als partijleider.

De aandelenbeurs in Londen reageerde positief op de verkiezingsuitslag. De aandelen stonden bij de opening flink hoger. De FTSE-index steeg in de vroege handel met 1,7 procent. Vooral de grote Britse banken en huizenbouwers profiteerden van Camerons winst.

Cameron bezocht vrijdagmiddag koningin Elizabeth. Hoewel een dergelijk bezoek geen verplichting is omdat Cameron al premier is, koos de triomferende Conservatieve leider er toch voor om formeel de opdracht te krijgen een nieuw kabinet te vormen. Elizabeth had de dag in haar woonkasteel Windsor zullen doorbrengen, maar kwam speciaal voor de gelegenheid naar Buckingham Palace in Londen. Daar vlakbij is vrijdag de herdenking van VE-day, de Britse versie van Bevrijdingsdag, maar daarbij is de vorstin niet aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer