Kerk & religie

Goede Vrijdag in het buitenland verschillend ingevuld

APELDOORN. Christenen in het buitenland vullen Goede Vrijdag op verschillende manieren in. „Te midden van allerlei dramavoorstellingen over het lijden van Christus willen we een Bijbels geluid laten horen”, zegt F. M. van Grol, kerkelijk werker in Bolivia.

Redactie kerk
3 April 2015 09:29Gewijzigd op 21 February 2023 11:55
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Hij is verbonden aan de Iglesia Reformada de Bolivia, een zuster­kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Noord-Amerika. Deze kerk houdt op de avond van Goede Vrijdag diensten in Loma Alta, Santa Rosa en Santa Cruz.

”Viernes santo”, de heilige vrijdag, is in Bolivia een officiële vrije dag en voor de meeste Bolivianen erg belangrijk, licht Van Grol toe. „De Rooms-Katholieke Kerk organiseert processies, grootse missen en drama: het naspelen van het lijden van Christus. Daarmee wordt het lijden van Christus tot een spektakel gemaakt, dat medelijden moet opwekken. De werkelijke bedoeling van Goede Vrijdag ontgaat de meeste mensen in Bolivia. De lokale reformatorische kerk hoopt door middel van kerkdiensten een Bijbels geluid te laten horen. Het gaat om het hart van de zaak: „Want gij weet de genade van onze Heere Jezus Christus, dat Hij om uwentwil is arm geworden, daar Hij rijk was, opdat gij door Zijn armoede zoudt rijk worden.””

Geen dienst

Jill Miller is met haar man en drie kinderen lid van de Associate Reformed Presbyterian Church in Dallas, in de Amerikaanse staat Texas. Het is een zendingsgemeente met ongeveer dertig leden. „Onze kerk heeft geen speciale dienst op Goede Vrijdag”, zegt ze. „Daarvoor zijn we te klein.”

In plaats daarvan is er op Maundy Thursday (Witte Donderdag) een dienst. „Veel kerken in de Verenigde Staten hebben zowel op Witte Donderdag als op Goede Vrijdag een dienst. De dienst op Goede Vrijdag kan op verschillende tijden plaatshebben.”

„Voor ons is Goede Vrijdag een dag als andere dagen”, zegt een predikantsvrouw uit de Free Presbyterian Church of Scotland in Edinburgh. „We geloven niet dat de Bijbel van ons vraagt om christelijke feestdagen te vieren. Er wordt in de Schrift nergens toe opgeroepen. Daarom vieren we alleen de zondag.”

Zo weinig er gebeurt in de Schotse Free Presbyterian Church, zo uitgebreid staat de Evangelische Kirchengemeinde Herborn stil bij het lijden en sterven van Jezus. In Duitsland wordt gesproken van ”Kar­freitag”. Het woord ”Kar” stamt af van het Oudhoogduitse ”kara”, dat weeklacht betekent.

De gemeente van Herborn, zo meldt de website, belegde de afgelopen week elke avond om 19.00 uur een dienst van een halfuur. Deze bijeenkomsten vonden plaats op verschillende locaties: de ene keer in het kinder­dagverblijf van de gemeente, een andere keer in de brandweerkazerne. Gisteravond was er een avondmaalsdienst in de stadskerk, en vanmorgen had er weer een dienst plaats. Vanmiddag geeft de kantorij van Herborn een uitvoering met passiemuziek.

Vier preken

„Onze kerk belegt op Goede Vrijdag een gezamenlijke dienst met twee andere kerken”, zegt ds. Kirk van der Swaagh, predikant van de Neighborhood Church of Greenwich Village, een wijk in Lower Manhattan (New York). Deze gemeente is verbonden aan The Conservative Congregational Christian Conference, een groep kerken die zich baseert op de Westminster Confessie. „De dienst begint ’s avonds om halfacht en duurt ongeveer anderhalf uur. Hij bestaat uit vier korte preken, afgewisseld met liederen en Schriftlezing. We eindigen de dienst met de viering van het heilig avondmaal.”

De voorgangers van de verschillende kerken delen de verantwoordelijkheid voor de prediking. „Elke jaar kiezen we een thema. Deze keer is het ”De nederdaling ter hel”, een zin uit de Apostolische Geloofsbelijdenis. Na de dienst is er een moment van samen­zijn. We doen het al twintig jaar op deze manier.”


Lees ook in Digibron:

De klacht van Sions lijdende Borg - meditatie van wijlen ds. T.M. van Dijk n.a.v. Psalm 22:7 (De Saambinder, 27-02-2014)

Geen tragedie maar triomf - meditatie van ds. P.L.D. Visser n.a.v. Joh. 19:30m (De Wekker, 30-03-2012)

Christus’ plaatsbekledend lijden - meditatie van ds. M. Krijgsman n.a.v. Jesaja 53:5 (De Wachter Sions, 07-04-2011)

Golgotha en de laatste woorden van Jezus - meditatie van ds. J. Harteman n.a.v. Lukas 23:46a (De Waarheidsvriend, 28-03-2002)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer