Binnenland

Kootwijkerbroekers pakken inbrekers na melding in WhatsApp-groep

KOOTWIJKERBROEK. Inbrekers die hun slag willen slaan in Kootwijkerbroek lopen kans klemgereden te worden door inwoners van het Veluwse dorp die via hun mobieltje zijn gealarmeerd.

Jan Kas
27 March 2015 15:44Gewijzigd op 15 November 2020 17:44
beeld ANP
beeld ANP

Deze maand gebeurde dat twee keer. De politie waardeert de hulp van burgers, maar: „iemand aanhouden is eigenlijk wel een politieklus.”

In Kootwijkerbroek is een WhatsApp-groep actief, via welke deelnemers elkaar op de hoogte houden als ze iets verdachts zien. Daarnaast komen ze ook in actie om verdachten in de kraag te vatten.

Deze maand hebben ze twee keer mannen aan de politie overgedragen die zich verdacht ophielden in het dorp en inbrekersgereedschap in hun auto hadden liggen. Een 18-jarige jongeman uit Uddel die auto’s met eieren had bekogeld, overkwam twee weken geleden hetzelfde.

„WhatsApp-groepen geven ons veel informatie, daar zijn we blij mee”, reageert woordvoerder Simen Klok van de politie Oost-Nederland. „We vinden het ook belangrijk dat mensen zich druk maken over hun eigen veiligheid en letten op wat er in hun buurt gebeurt. De politie kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn.”

De Kootwijkerbroekers gaan een stap verder. „In principe mag een burger iemand staande houden, daar is niks mee als het maar vreedzaam gebeurt. Burgers moesten zich er wel bewust van zijn dat ze een risico nemen als ze achter anderen aangaan”, waarschuwt Klok. „In feite is dat een taak van de politie. Het belangrijkste is dat mensen snel de politie bellen als ze wat verdachts waarnemen, dan kunnen we ook snel ter plaatse zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat een melding alleen maar rondgaat in de WhatApp-groep en mensen zelf actie gaan ondernemen terwijl de politie niet of pas later wordt geïnformeerd.”

WhatsApp-groepen zijn een goed middel om een buurt of dorp veiliger te maken, zegt Klok. „We houden regelmatig verdachten dankzij een Whats­App-melding aan. Het helpt ons behoorlijk als mensen bij het zoeken naar inbrekers aan ons doorgeven: Ze zijn nu hier, ze zijn nu daar. WhatsApp werkt ook preventief. Voor een inbreker is het niet aantrekkelijk als buurtbewoners opmerkzaam zijn. En een dief die is gezien, zal niet snel meer toeslaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer