De Twaalf Artikelen uitgelegd aan jongeren
De Twaalf Artikelen vormen één belijdenis van het geloof in drie Personen. Ds. W. Pieters, hersteld hervormd predikant in Garderen, schreef hier een uitleg over. Met het oog op jongeren, maar ouderen kunnen er ook profijt van hebben.
Het boek heet eenvoudigweg: ”12 artikelen”, met als ondertitel ”de apostolische geloofsbelijdenis uitgelegd aan jongeren”. De auteur behandelt deze bekende woorden aan de hand van de Heidelbergse Catechismus (de vragen 24 tot en met 58). In korte stukjes gaat hij in op gedeelten van de antwoorden. Dit levert een boek op van bijna 300 bladzijden en 83 hoofdstukken. Deze hoofdstukjes beslaan elk zo’n 3,5 pagina en zullen door geïnteresseerde jongeren goed gebruikt kunnen worden als een dagboek.
In de uitleg wordt de trinitarische grondtoon van de geloofsbelijdenis benadrukt. In dit belijden gaat het om God de Vader én God de Zoon én God de Heilige Geest. De schrijvers van de catechismus hebben daarbij goed aangevoeld dat het om een persoonlijk belijden gaat als ze spreken over God (...) en onze schepping, (...) onze verlossing, (...) en onze heiligmaking. Een persoonlijk belijden is nodig, maar nooit vanzelfsprekend. Daar is het geloof voor nodig om dit toe te eigenen.
Tegeltje
Uit het boek blijkt dat de auteur veel met jongeren bezig is. Wie herinnert zich niet de uitgaven van het blad De catechisant die ds. Pieters maandelijks in eigen beheer verzorgde gedurende een periode van 22 jaar (1991-2013). Hierin heeft hij de lezers veel meegegeven, een hele generatie is er (mede) door gevormd.
Wat me opviel zijn de solide vormgeving van het boek (harde kaft) en het omslagontwerp. Daarop staat een tegeltje met het getal 12. Een tegeltje aan de wand: zo zijn er heel wat boodschappen bewaard gebleven. Het past niet in de hedendaagse vluchtige cultuur, maar wat op een tegel staat blijft wel lang bestaan. Het symboliseert iets blijvends. Dat is mooi gevonden.
In het boek komt de leer aangaande het geloof in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest uitvoerig aan de orde. De auteur neemt daar ruim de tijd voor; de lezer wordt rustig en geleidelijk meegenomen in de reikwijdte van het apostolicum. Ds. Pieters heeft de tekst daarbij verlevendigd met een enkel voorbeeld uit de recente geschiedenis, zoals van de godzalige man op het eiland Goeree-Overflakkee die vanuit het vertrouwen op zijn God geen waterleiding wilde. Hij wilde, door het gebruik van zijn regenton, afhankelijk zijn van God. De rechter gaf hem die vrijstelling.
In een separaat hoofdstuk gaat de predikant in op gevoelige onderwerpen zoals verzekeren en inenten. In deze passage klinkt de eigen mening (worsteling?) van de auteur nadrukkelijk door. Hoewel hij schrijft dat „eenieder persoonlijk voor God staat”, laat hij weinig ruimte voor een eventueel goed gebruik. Laat eenieder de argumenten die hier beschreven zijn voor God brengen.
In het laatste hoofdstukje gaat ds. Pieters kort in op de bate (het nut) van het geloof in de drie-enige God. Jammer dat hij hier niet wat uitvoeriger bij stilstaat en zich in het boek strikt beperkt tot de uitleg van de artikelen. Wellicht moeten we op die uitleg wachten tot er een boek van deze veelschrijver verschijnt waarin hij de draad die hij hier neerlegt weer oppakt. Daar zien we naar uit.
Boekgegevens
12 artikelen. De apostolische geloofsbelijdenis uitgelegd aan jongeren, ds. W. Pieters; uitg. Brevier, Kampen, 2014; ISBN 978 94 91583 52 0; 304 blz.; € 24,50.