Binnenland

Verantwoordelijke kuststaat neemt leiding bij internationale zoekactie

DEN HELDER. Toen woensdagmiddag duidelijk werd dat er iets mis was met de kotter Z85 Morgenster, kwam al snel een zoektocht op gang. Daarbij waren instanties uit vier landen betrokken. Ook zeker vijftien vissersschepen schoten te hulp.

30 January 2015 12:55Gewijzigd op 15 November 2020 16:17
URK - Vissersschepen in de Urker haven. In het Kanaal is een kotter verdwenen met twee Urker bemanningsleden aan boord. Beeld ANP
URK - Vissersschepen in de Urker haven. In het Kanaal is een kotter verdwenen met twee Urker bemanningsleden aan boord. Beeld ANP

Hoe werd de vermissing bekend?

Zeeschepen zijn aangesloten op een volgsysteem, het zogeheten Automatic Identification System. Elk schip zendt met tussenpozen gegevens uit over zijn positie. Dat is van belang voor schepen in de buurt en de verkeersleiding van zeehavens. Woensdagmiddag werd van de Z85 geen signaal meer ontvangen. Kotters in de buurt sloegen daarop alarm.

Wie coördineert de zoekactie?

Dit doet de kustwacht van het land dat verantwoordelijk is voor het betrokken gebied. Over de hele wereld zijn de zeeën in sectoren verdeeld die zijn toegewezen aan de kuststaten. Omdat de laatst bekende positie van de Z85 in het Engelse deel van het Kanaal was, nam de Britse kustwacht vanuit Dover de leiding. Die heeft onder meer reddingsboten en helikopters ingezet en stuurde ook de vissersschepen aan die te hulp zijn geschoten. Vrijdagmorgen hebben de Britten de coördinatie overgedragen aan de Fransen.

Wat is de rol van de Nederlandse kustwacht in Den Helder?

Nederland is verantwoordelijk voor een deel van de Noordzee. Bij de zoektocht naar de Z85 blijft de rol van de Nederlandse kustwacht beperkt tot het verstrekken van informatie. Zo zijn gegevens over het vissersschip verzameld en doorgegeven aan de Britse collega’s. Verder houdt de kustwacht een liveblog bij over de zoekactie omdat er Nederlanders aan boord van de kotter waren.

En hoe zit het met Frankrijk?

Frankrijk gaf aanvankelijk ondersteuning met schepen en vliegtuigen. De leiding bleef tot en met donderdag in handen van de Britten, ook nadat het zoekgebied zich in de loop van die dag verplaatste in de richting van de Franse kust. Vrijdagmorgen droeg de Britse kustwacht de coördinatie over aan de Franse kustwacht. Die besloot niet meer actief verder te zoeken.

Is de Z85 nu een Belgisch of een Nederlands schip?

De Z staat voor Zeebrugge. Het schip is dus in België geregistreerd. De Belgische kustwacht heeft aanvullende informatie aan de Britten verstrekt. Maar eigenaar van de kotter is de familie Kramer uit Urk. Het zogeheten uitvlaggen van vissersschepen maakte in de jaren 90 van de vorige eeuw opgang vanwege de Europese beperking van de visvangst. Nederlandse vissers gingen onder Britse, Belgische en Duitse vlag varen of kochten schepen uit die landen op. Zo kunnen ze gebruikmaken van de visquota van de betrokken landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer