Applaus bij hulptransport naar Noord-Irak
LEIDERDORP. Luid applaus weerklinkt als een vrijwilliger de laatste doos in de vrachtwagen duwt. Ook de Iraakse predikant ds. Johanna Marten klapt in zijn handen. Het hulptransport vanuit Leiderdorp naar Iraakse vluchtelingen in Erbil is de afgelopen nacht gaan rijden.
In december vertrok een vanuit de gereformeerde gemeente in Kampen georganiseerd hulptransport naar Iraakse vluchtelingen in Erbil, een stad in Noord-Irak. Twee vrachtauto’s vol dekens, tapijt en kleding legden meer dan 4500 kilometer af, een reis van minstens tien dagen. Het Kamper initiatief vond navolging in Amersfoort, Leiderdorp, Capelle en Krimpen aan den IJssel, Haamstede en Apeldoorn.
In Leiderdorp waren behalve de gereformeerde gemeente ook veel vrijwilligers uit andere kerken betrokken bij het verzamelen en sorteren van spullen.
Vrijwilliger Lianne Colijn blikt terug op drie intensieve weken. „Toen we hoorden van het transport vonden we het mooi, maar hadden we ook onze aarzelingen. Vanuit Kampen kregen we een draaiboek aangereikt. In ons dagboek lazen mijn man en ik juist die dag dat God niet van ons vraagt of we bekwaam zijn, maar of we beschikbaar zijn. De nood is er nu, en daar kunnen we iets aan doen. Veel vrijwilligers hebben blijmoedig geholpen.”
De Iraakse predikant Johanna Marten helpt mee bij het uitdelen van de spullen onder de vluchtelingen in Duhok, Erbil en Ankawa. Hij vluchtte zelf achttien jaar geleden naar Nederland. „God heeft me de nood van de vluchtelingen op het hart gebonden”, zo licht hij zijn reizen naar Irak toe. Onder de vluchtelingen zijn niet alleen christenen, maar ook jezidi’s en shabakken. Juist aan hen wil hij het Evangelie verkondigen.
De Iraakse predikant voelt zich geroepen om de vluchtelingen voorafgaand aan de distributie te vertellen over de Heere Jezus. „Voordat ik op reis ga, leg ik al contact met de plaatselijke kerken en de regering, om te weten waar de hulp het meest nodig is. Bij het uitdelen van de spullen stromen de kampen leeg. We gaan dan eerst bidden en zingen en ik lees uit de Bijbel voor. Pas daarna krijgen mensen goederen toegewezen.”
De predikant zal over een aantal dagen per vliegtuig afreizen naar Irak om ook bij het Leiderdorpse transport te helpen bij de distributie. Hij praat veel met vluchtelingen en probeert hen te troosten. „Ik weet dat het heel moeilijk voor hen is om goederen in ontvangst te nemen, want veel mensen zijn rijk geweest.”
De kosten voor het transport worden vergoed door het deputaatschap Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten. Jan Drost, algemeen secretaris, geeft aan dat het voor het deputaatschap zoeken was naar een goede weg bij dit initiatief. „Het is groter geworden dan we hadden gedacht. We hebben 20.000 euro beschikbaar gesteld voor het transport. Omdat er in Kampen veel geld is gegeven, kon dit ook weer gebruikt worden voor transporten vanuit andere gemeenten. Het is voor het deputaatschap niet gebruikelijk om particuliere initiatieven te steunen. Toch wilden we dit graag doen, omdat het positief is dat mensen de handen uit de mouwen willen steken.
De afwikkeling is zeker een punt van aandacht. We denken erover om iemand van het deputaatschap naar Irak te laten gaan om betrokken te zijn en de organisatie en de distributie te controleren.”
Dertien Nederlandse hulporganisatie slaan de handen ineen om hulp te geven aan vluchtelingen in Noord-Irak, zo deelde zij woensdags mee. De overheid stelt 8 miljoen euro beschikbaar.