Binnenland
Heftige emoties om windmolenpark Hattemerbroek

OLDEBROEK. Het plan voor een windmolenpark bij Hattemerbroek zorgt voor heftige emoties bij omwonenden. Al tien jaar zit het plan in de pijplijn. Er is geen draagvlak bij omwonenden. Toch lijkt de gemeente Oldebroek zich daar niets van aan te trekken.

Nico de Bruijne
beeld ANP
beeld ANP

Het dorpje Hattemerbroek met zijn 1120 inwoners is vooral bekend vanwege files op het gelijknamige knooppunt, waar de snelwegen A28 en A50 elkaar kruisen. Vlak bij dat knooppunt wil de lokale ondernemer Jan van Werven vier windmolens van 150 meter hoog bouwen.

Dat idee opperde hij tien jaar geleden, maar de inwoners van Hattemerbroek zien het plan niet zitten. Tijdens een commissie­vergadering van de gemeente Oldebroek balden alle emoties zich gisteravond samen.

„Leugenaars! Houd je gewoon aan je woord”, klonk het gisteren toen bij een van de belanghebbende Hattemerbroekers de emoties hoog opliepen.

Mikpunt was voornamelijk raadslid Ruitenberg van de ChristenUnie. De grootste partij van Oldebroek (zes zetels) wil de milieudoelstellingen van Oldebroek halen, en daar is het windmolenpark voor nodig. Een grimmige sfeer ontstond op het Oldebroekse gemeentehuis toen verschillende insprekers het CU-raadslid verbaal aanvielen.

De tegenstanders verwijten de gemeente Oldebroek en de ondernemer dat ze onder één hoedje spelen en koste wat kost dit plan door willen zetten. Er is sprake van geen of slechte communicatie, omkoperij, negeren van vragen en er wordt een politiek spel gespeeld, aldus deze belanghebbenden.

„Het draagvlak wordt gekocht met 400 euro per jaar”, stelt inspreker Rudi Nieuwenhuizen. „Er is sprake van manipulaties en tegenstanders worden weggezet als oproerkraaiers”, vindt Theo te Winkel. „Het ergste is dat er nauwelijks inhoudelijke reactie wordt gegeven op al deze tegenspraak”, merkt Gerard Kuiper op. Hij overhandigde 336 handtekeningen van de in totaal 410 huishoudens van Hattemerbroek aan burgemeester A. Hoogendoorn. Allemaal tegen.

Sinds de verkiezingen van maart vormt de ChristenUnie een coalitie met de SGP (4 zetels) en Algemeen Belang Oldebroek (ABO, 3 zetels). De ABO heeft zich direct bij het vormen van het college tegen het windmolenpark gekeerd. Toch is dat punt wel in het coalitieakkoord gekomen, ook omdat CU en SGP samen al een meerderheid vormen.

Voor de belanghebbenden zijn er nog maar twee ontsnappingsroutes. Mocht een meerderheid van de gemeenteraad tegen het plan zijn, dan is het geen haalbare kaart. De SGP lijkt nu toch te twijfelen. „Wij willen dit punt toch nog eens bespreken binnen de fractie”, verklaarde SGP-raadslid Van Loo.

De tweede ontsnappingsroute ligt in Arnhem. Daar is bij de provincie Gelderland een amendement van de VVD aangenomen waarin staat dat een plan voor windmolens op de grens met een andere gemeente alleen de steun van de provincie krijgt wanneer beide gemeenten akkoord zijn.

De discussies rond windmolens op gemeentegrenzen speelt op meerdere plekken. In dit geval is de buurgemeente Hattem niet blij met de Oldebroekse plannen. Oldebroek negeert dat tot nu toe.

„De discussie zou eigenlijk onnodig zijn wanneer het amendement uit de provincie gewoon wordt doorgevoerd”, stelt VVD-Statenlid Van den Bos, indiener van dat amendement. „Het betekent dat voor dit plan in Hattemerbroek geen steun zal worden gegeven door de provincie, omdat buurgemeente Hattem tegen is.”

Ondernemer Jan van Werven: „Ik had gehoopt dat we na deze avond eindelijk groen licht zouden krijgen. Maar ik houd vol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer