Buitenland
„Aantal bloedbaden VS neemt toe”

WASHINGTON (ANP/RTR). In de Verenigde Staten komen steeds vaker massale schietpartijen voor. In de afgelopen 14 jaar is het aantal bloedbaden verdubbeld. De FBI zei woensdag dat bij 160 schietpartijen 486 mensen werden gedood.

Bijna de helft van de schietincidenten vond plaats bij bedrijven, gevolgd door scholen waar 24 procent van de gevallen voorkwam. De grootste schietpartijen die uitgebreid in het nieuws kwamen, zijn de massamoorden op de Amerikaanse universiteit Virginia Tech in april 2007 en de Sandy Hook-school in Newton in december 2012.

In Virginia schoot de psychisch gestoorde Zuid-Koreaan Cho Seung-hui in negen minuten tijd dertig mensen dood. Eerder op de dag had hij al twee anderen vermoord. Cho pleegde na het bloedbad zelfmoord. Tijdens het drama in de Sandy Hook-school werden 20 kinderen en 6 volwassenen doodgeschoten door Adam Lanza (20). Ook hij pleegde daarna zelfmoord.

Uit onderzoek van de FBI blijkt dat schutters die dit soort schietpartijen op hun geweten hebben, vaak geïnspireerd raken door voorgaande bloedbaden. „Het copycat-effect bestaat echt”, aldus een FBI-agent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer