Buitenland
Hervormingen na ’nee’ in Schots referendum

LONDEN/EDINGBURGH (ANP). Groot-Brittannië gaat ingrijpende staatsrechtelijke veranderingen doorvoeren, als reactie op het referendum in Schotland. Een meerderheid van de Schotten sprak zich daarin uit tegen onafhankelijkheid van Engeland, Wales en Noord-Ierland.

De Britse premier David Cameron noemde de meerderheid van 55,4 procent voor behoud van de unie „een duidelijk resultaat”. „Hiermee is het debat voor de komende generatie beslecht. Er komt geen herkansing, we hebben de stem van het Schotse volk gehoord. Nu is het zaak om de zware verantwoordelijkheid te nemen om constructief samen te werken.”

Tijdens de campagne voor het referendum hebben de leiders van de drie grootste partijen Schotland meer bevoegdheden toegezegd en volledige zeggenschap over het geld voor de gezondheidszorg. Engeland, Wales en Noord-Ierland zouden diezelfde bevoegdheden moeten krijgen, gelijktijdig met Schotland. Ontwerpwetten om dat te bewerkstelligen moeten in januari al klaar zijn.

De Schotse premier Alex Salmond erkende aan het begin van de ochtend dat de Schotten „op dit moment” niet onafhankelijk van Groot-Brittannië willen worden. Vice-premier Nicola Sturgeon sprak over „een groot gevoel van teleurstelling dat we net tekort zijn gekomen om de onafhankelijkheid zeker te stellen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer