Buitenland
EU-parlement en Kiev stemmen in met verdrag

BRUSSEL/KIEV (ANP). Europa en Oekraïne gaan nauwer samenwerken. Het eerder overeengekomen zogeheten associatie- en handelsverdrag werd dinsdag tijdens een nagenoeg gelijktijdige stemming in het Europees Parlement in Straatsburg en in het Oekraïense parlement in Kiev goedgekeurd. Via een live videoverbinding waren de twee parlementen met elkaar verbonden.

De ratificatie komt op het moment dat de EU, Oekraïne en Rusland vrijdag hebben besloten de toepassing en inwerkingtreding van het economische deel van het akkoord uit te stellen tot 1 januari 2016. Het uitstel moet de relaties tussen Moskou, Kiev en Brussel weer normaliseren.

Meerdere Europarlementariërs toonden zich verrast en uitten kritiek over dit besluit. Toch noemden ze de bekrachtiging van het akkoord „historisch”. Na de stemming in het EU-parlement volgde een staande ovatie.

De intensievere economische samenwerking tussen Kiev en Brussel stuitte op veel bezwaren van buurland Rusland dat vreesde voor zijn eigen belangen. Het land dreigde al met tegenmaatregelen tegen Oekraïne.

In het najaar van 2013 lag het hele akkoord al ter goedkeuring voor, maar toen zwichtte president Viktor Janoekovitsj voor de Russische druk. Dat leidde tot maandenlange protesten en de uiteindelijke machtswisseling in Kiev.

„De Oekraïners hebben de sneltrein naar het oosten omgedraaid’, zei de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko. Hij noemde de simultane bekrachtiging een feest voor Oekraïne en voor Europa. ,,Zonder Oekraïne geen verenigd Europa.”

Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri is het verdrag „het symbool voor vrijheid en zelfbeschikkingsrecht” geworden. „Het ondertekenen van dit associatieverdrag een belangrijke stap is naar een stabiel, vrij, democratisch en welvarend Oekraïne. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.” Haar collega Marietje Schaake (D66) wil van de Europese Commissie de garantie dat er „tussen nu en 2016 niet onder druk van het Kremlin” iets aan het verdrag wordt aangepast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer