Buitenland
„Te veel openstaande dossiers justitie België”

BRUSSEL (ANP). Justitie in België weet geen raad met ruim 20.000 dossiers over inbeslagname. Het gaat om openstaande dossiers uit de periode 2004-2011 die door tekort aan mankracht niet kunnen worden behandeld. Dat zegt directeur Théo Jacobs van het Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring zaterdag in de Belgische krant De Tijd.

„Ik wil die 20.000 dossiers in orde brengen, maar ik heb daarvoor 21 mensen extra nodig, anders kan ik er niet aan beginnen”, zegt Jacobs. „We hebben de handen al vol met nieuwe dossiers.” De inbeslagnamedienst heeft inmiddels 473 miljoen euro op de rekeningen, maar die rekeningen worden volgens Jacobs in „de grootst mogelijke chaos beheerd”. De magistraten van de dienst moeten inspringen om alles te verwerken. Jacobs noemt ze de „duurst betaalde ‘caissières’ van het land”.

In de dossiers die op de plank blijven liggen gaat het niet altijd om grote geldbedragen. In een van de dossiers gaat het om 2 euro die een politieagent in de zak van een hasjdealer vond. Een ander dossier is geopend voor de inbeslagname van 15 cent. De vorige directeur van de dienst had berekend dat het afhandelen van een dossier 80 euro kost. De dienst moet namelijk bij elk bedrag controleren of de fiscus er recht op heeft wegens mogelijke openstaande belastingschulden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer