Kerk & religie
Acte van Afscheiding 1834 opnieuw uitgegeven

In de historische dorpskerk in Ulrum wordt op 20 september een heruitgave van de ”Acte van Afscheiding of Wederkeering” gepresenteerd.

Redactie kerk
Acte van afscheiding of wederkeering. Beeld Uitgeverij Vliedorp
Acte van afscheiding of wederkeering. Beeld Uitgeverij Vliedorp

Dit gebeurt tijdens het evenement ”Ulrum 1834”, zo maakte uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl (vlakbij Ulrum) onlangs bekend. De uitgeverij verzorgde de heruitgave samen met de werkgroep Kerkhistorisch Museum Ulrum.

Op maandagavond 13 oktober 1834 besloot de voltallige kerkenraad van de hervormde gemeente te Ulrum (in Noordwest-Groningen) onder leiding van ds. Hendrik de Cock over te gaan tot afscheiding van de Nederlandse Hervormde Kerk. De volgende dag kwam een groot aantal leden van de gemeente, onder wie ds. De Cock en de kerkenraad, samen in de kuiperij-herberg van de weduwe Koster-Hulshoff. Daar ondertekenden 137 personen de ”Acte van Afscheiding of Wederkeering”. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de Afscheiding.

In de heruitgave is de oorspronkelijke acte te lezen. Peter van den Burg, woonachtig in Ulrum en lid van de werkgroep, zorgde voor de begeleidende tekst.

De heruitgave –prijs: 6 euro, excl. verzendkosten– zal in een beperkte oplage verschijnen en is te verkrijgen via de uitgever: mail@zolderman.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer