Kerk & religie

„Een kerktuin moet praktisch zijn voor de kerkgangers”

BARNEVELD. Wie denkt dat hij om een wadi te zien naar een ver land moet afreizen, zit er flink naast. Een reisje naar het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld volstaat. „De gemeente eiste dat we een zuivering aanlegden voor de afwatering van het parkeerterrein.”

28 August 2014 18:00Gewijzigd op 15 November 2020 12:35
beeld André Dorst
beeld André Dorst

De Hoeksteen in Barneveld is het kerkgebouw van de grote getallen. De kerk is, met ruim 2500 zitplaatsen, de op een na grootste van Nederland. En het parkeerterrein rond de kerk, waar bijna 700 auto’s een plaats kunnen vinden, is wellicht het grootste dat ooit bij een kerkgebouw in Nederland werd aangelegd. G. Ploeg, voormalig bouwcommissielid en nu coördinator van de parkeerwachters: „We zijn een streekgemeente, de kerkgangers komen uit de verre omtrek, dus is het belangrijk dat het parkeren goed geregeld is.”

Al voordat er een schep de grond in ging voor de kerkbouw van de ruim 3100 leden tellende gemeente is er nagedacht over de aanleg van het groen. „Vanuit de kerkelijke gemeente kwam het idee om met Bijbelse planten een Bijbelse tuin aan te leggen. Maar dat idee is om praktische redenen niet uitgevoerd.”

G. van Brenk, hovenier en leverancier van de meeste planten en bomen voor de kerktuin: „Je legt zo’n tuin aan voor de komende tientallen jaren als het goed is. Dan is het belangrijk dat de groenvoorzieningen ook praktisch zijn. Om iets simpels te noemen: mensen die er langslopen, moeten geen pluizen op hun kleren krijgen. De beplanting mag geen overlast geven zoals wortelopgroei of afvallende vruchten in de herfst. Het zijn kleine dingen, maar voor een kerktuin wel belangrijk.”

In het herdenkingsboek ”Bouwen aan de Hoeksteen” worden veel vrijwilligers genoemd die bij de bouw van de kerk geholpen hebben. In het boek staan ook al de planten en bomen die in de kerktuin staan. Opvallend zijn de variatie en grote hoeveelheden van het groen. „Zo wilden we tussen de verschillende parkeervakken graag groene afscheidingen maken”, vertelt H. Hazeleger, die als gepensioneerd hovenier-aannemer ook nauw bij het ontwerp en de aanleg van de tuin betrokken was. „We hebben geruime tijd van tevoren zo’n 2000 taxusplantjes gepoot zodat die, als de kerk klaar zou zijn, direct al een bepaalde hoogte zouden hebben.”

Volgens Ploeg was de angst bij de gemeente Barneveld dat het kerkterrein één grote stenen vlakte zou worden. „Die angst hebben we met de inrichting van de parkeerplaatsen en de tuin om de kerk weggenomen. Het vroegere kale weiland is, na vijf groeiseizoenen, een keurig park geworden met duizenden struiken en ruim honderd bomen. De auto’s worden zo door het groen mooi aan het zicht onttrokken.”

Wat opvalt in de kerktuin zijn onder andere de wadi’s: twee grote, droge sloten voorzien van een grasmat. „Als het regent, komen er nogal wat liters water van de parkeerplaats af. Dat water is niet schoon vanwege de auto’s die hier geparkeerd worden. Het regenwater komt eerst in de wadi’s en zakt dan langzaam door een onder de grasmat liggend pakket van lavastenen. Vervolgens wordt het schone water afgevoerd naar het oppervlaktewater in de omliggende vijvers”, legt Ploeg uit.

Een andere bijzonderheid op het kerkterrein zijn de twee forse beukenbomen die overgebracht zijn van de oude kerk aan de Van den Bogertlaan. Van Brenk: „Die hebben we daar zo’n ruim twintig jaar geleden geplant. En nu staan ze hier, als herinnering aan het oude kerkgebouw.”


zomerserie In en om de kerk

Dit is de laatste aflevering in een achtdelige serie over de manier waarop materiaal ”in en om de kerk” wordt vervaardigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer