Kerk & religie
„Na tien minuten al een houten zitvlak, dat moet niet”

SNEEK. Veel nieuwe kerken komen er niet bij in het noorden. Sterker nog: regelmatig gaat er een dicht. Toch kan Koos van Hofwegen uit Sneek er kerk­meubilair slijten. Stoelen en beamers vooral.

Reinald Molenaar
21 August 2014 15:55Gewijzigd op 15 November 2020 12:28
De baptistengemeente Den Burg. beeld Kerkpresentatie.nl
De baptistengemeente Den Burg. beeld Kerkpresentatie.nl

Ruim tien jaar geleden ging Van Hofwegens website kerkpresentatie.nl van start. Hij verkoopt er software, audiovisuele apparatuur zoals beamers en video-installaties, maar ook kerkmeubilair. Inmiddels heeft hij aan tien kerken nieuwe stoelen geleverd, die vaak de oude kerkbanken vervingen. Bij de baptistengemeente in Den Burg op Texel bijvoorbeeld.

Het meest verkoopt hij geluidsapparatuur, camerasystemen en beamers aan kerkelijke gemeenten. „Dat is een grote uitdaging, want waar hang je in een oude kerk een scherm op? Vaak zijn deze gebouwen er helemaal niet op ingericht. Verder heb je met monumentenzorg te maken. Je mag soms nog geen spijker in de muur slaan.”

En dan de stoelen. In de showroom van samenwerkingspartner Pijlman Kantoormeubelen op het Sneker industrieterrein blijkt dat de ene stoel de andere niet is. Daarom mogen gemeenten die stoelen bij Van Hofwegen willen bestellen een tijdje proefzitten. „Soms krijg je al na tien minuten een houten zitvlak. Dat moet je natuurlijk niet hebben in de kerk.”

Eisen

Je kunt een kerkzaal ook niet zomaar volzetten met stoelen, vertelt de Fries. „Er moeten koppelingen aan de stoelen zitten als je er meer dan honderd bij elkaar hebt. Wat voor soort koppeling dat moet zijn, hangt af van de bouwvoorschriften. Ook het aantal stoelen per rij verschilt per ruimte. En wat dacht je van het zicht? De opstelling moet wel zó zijn dat iedereen de preekstoel of het podium kan zien.”

Een simpele kerkstoel heb je al voor 70 euro. Een „serieuze bea­mer” kost zo’n 2000 euro. Maar ze kunnen ook gemakkelijk een veelvoud daarvan kosten. „Afhankelijk van de gestelde eisen.” Af en toe verkoopt Van Hofwegen via Pijlman Kantoormeubelen tweedehandse meubelen: stoelen, tafels, archiefkasten en kindermeubilair. „Er is altijd wel wat tweedehands te krijgen en er zit vaak mooi spul tussen.”

Vakwerk

De enige verkoper van kerkmeubilair in Nederland is Van Hofwegen zeker niet. In Capelle aan den IJssel heeft Michel Kagenaar van kerkmeubilair.com zijn showroom. Zijn aanbod bestaat, behalve uit stoelen en banken („die verkopen we zelden meer”), ook uit avondmaalstafels, doopvonten, kandelaren, knielbankjes en lessenaren. „Eigenlijk alles valt te bestellen”, aldus Kagenaar. „We kopen in over de hele wereld en bedienen ongeveer tien kerken per jaar in Nederland. De gereformeerde gemeente te Oosterland en gereformeerde kerk De Poort in Urk zijn voorbeelden van kerken die wij recent hebben ingericht.”

Noch Van Hofwegen, noch Kagenaar maakt de meubels zelf. Dat vakwerk vindt meestal in het buitenland plaats. Kagenaar: „Uit België halen wij eiken meubelen. Ander hout komt uit Duitsland of Italië, maar ook uit China. Het is de kunst om kwalitatief onderscheidend te zijn en scherpe prijzen te bieden.”

Vaak is het meubilair het sluitstuk van de begroting. „En als de kosten na een renovatie hoger uitpakken, wordt er nog meer beknibbeld op het meubilair. Het resultaat is dan dat er een stoel staat die hooguit drie, vier jaar meegaat. Dan is goedkoop echt duurkoop.”


Dit is de zevende aflevering in een achtdelige serie over de manier waarop materiaal ”in en om de kerk” wordt vervaardigd. Volgende week donderdag deel 8.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer