Kerk & religie

In de consistoriekamer van Staphorst is „echt niets te zien”

STAPHORST. Hoe zou de consistoriekamer van de hersteld hervormde kerk in Staphorst eruitzien? Portretten van illustere predikanten, eikenhouten boekenkasten met lezenswaardige prekenseries en archiefkasten met kerkenraadsnotulen? Niets van dat alles.

Reinald Molenaar
23 July 2014 15:28Gewijzigd op 15 November 2020 12:02
De consistoriekamer in Staphorst. beeld RD, Anton Dommerholt
De consistoriekamer in Staphorst. beeld RD, Anton Dommerholt

„Er is hier echt niets te zien”, benadrukt ds. B. Reinders, predikant van de hersteld hervormde gemeente, bij het maken van een afspraak om de consistoriekamer te bezichtigen. „We zitten hier alleen even voor en na de dienst. Boekenkasten zijn er niet, want we lezen vrijwel nooit preken op zondag. En we vergaderen aan de overkant in het dienstgebouw.”

Tegenover de kerk, achter de statige pastorie –een gemeentelijk monument uit 1909– wordt de laatste hand gelegd aan de tuin bij het vroegere schoolhuis, dat opnieuw is opgebouwd. Het is de bedoeling dat het huis straks dienst gaat doen als beheerderswoning bij het verenigingsgebouw dat op de plaats van de oude school is verrezen. Een naam heeft het verenigingsgebouw nog niet, vertelt ds. Reinders. En een beheerder is er ook nog niet. Maar de catechisatie en bijeenkomsten van de jeugdverenigingen hebben al wel in het nieuwe pand plaatsgevonden het afgelopen winterseizoen.

Eenmaal in de kerk toont ds. Reinders eerst de kerkzaal met haar U-vormige galerij. „De banken staan in een arenaopstelling. Zo heet dat”, legt de predikant uit. Vanaf de kansel ziet hij iedereen zitten op de galerij, terwijl de kansel vanaf de galerij heel ver weg lijkt. „Mensen vragen mij weleens: Hoe ziet u dat allemaal? Maar kijk zelf maar, de achterste bank lijkt heel dichtbij.”

Hij staat nu vijf jaar in de gemeente, die eerder werd gediend door de onlangs overleden ds. Tj. de Jong. Ds. Reinders: „Ds. De Jong was een Fries, ik ben een Rotterdammer. Dat is een groot verschil. Westerlingen zijn direct, hier zijn ze meer gesloten. Staphorsters praten daardoor niet snel over geestelijke zaken.”

Al pratend gaat het naar de consistorie, rechts achter de preekstoel. In de hoek staat een eenvoudige Statenbijbel en aan de muur hangen foto’s van drie kerken: de oude dorpskerk uit 1752 die in 1952, „voor monumentenzorg het wist”, tegen de vlakte ging, de nieuwe dorpskerk uit 1953 en een foto van het bedehuis zoals het er sinds de uitbreiding van 1990 uitziet. Naast de deur is een tekening te zien van de kerk van voor 1752, die stond op het zogeheten Kerkenland.

Voor de diensten komt hier de kerkenraad samen en doet hij een gebed. Na de dienst gaat de predikant met de ouderling van dienst terug naar de consistoriekamer. De rest van de kerkenraad wacht in de bank totdat de kerkgangers vertrokken zijn. Daarna danken ze weer gezamenlijk. „Vroeger was er hier geen consistorie en kwam de ouderling van dienst de dominee uit de pastorie halen. Of er door de ouderling van dienst een gebed werd gedaan in de pastorie is niet te achterhalen.”


De consistoriekamer

Achtdelige serie over consistoriekamers met een verhaal. Volgende week dinsdag deel 4: de consistoriekamer van de Gasthuiskerk in Middelburg.


Lees ook in Digibron

Ds. B. Reinders doet intrede in Staphorst (Reformatorisch Dagblad, 18-06-2009)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer