Buitenland
Juncker-strijd domineert Europese top

IEPER. De regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie houden op 17 juli een ingelaste top, heeft de Ierse premier Enna Kenny donderdag gezegd. Volgens diplomaten zal dan worden beslist over de bezetting van verscheidene belangrijke Europese posten.

Redactie buitenland
Premier Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Cameron donderdag in het Belgische Ieper. beeld AFP
Premier Rutte en zijn Britse ambtsgenoot Cameron donderdag in het Belgische Ieper. beeld AFP

Vrijdag wordt vrijwel zeker wel besloten over het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. Verzet van de Britten daartegen lijkt geen kans meer te maken, nu ook Nederland en Zweden zich voor Juncker hebben uitgesproken. EU-president Herman Van Rompuy heeft geen andere namen op zijn lijstje staan dan die van Juncker. Alleen diens kandidatuur zal worden voorgelegd aan de EU-leiders.

Vanmorgen schreef de Italiaanse krant La Repubblica dat premier Rutte voorzitter van de Europese Raad zou kunnen worden, als opvolger van Van Rompuy. Dat zou dan een manier zijn om de Britten te vriend te houden.

De Europese leiders zetten vanochtend in Brussel een handtekening onder verdragen voor nauwere economische en politieke banden met Oekraïne, Moldavië en Georgië.

De kandidatuur van Juncker is de regeringsleiders ‘opgedrongen’ door het Europees Parlement (EP) als kandidaat van de grootste fractie. Om te voorkomen dat Juncker meteen zijn eigen favorieten voor de nieuwe Europese Commissie gaat kiezen, is de kans groot dat de Europese leiders daarover ook al afspraken maken.

In hun eerste gezamenlijke verklaring uitten CU-vertegenwoordiger Van Dalen en SGP’er Belder zich vrijdag negatief over Juncker. Zij sluiten zich aan bij de Britse premier Cameron, die heeft gezegd dat deze keuze niet voortvloeit uit de Europese verkiezingen.

Zij vinden dat de gevolgde procedure past bij „het oude en elitaire” Europa, dat „voort wil denderen op weg naar een Europese superstaat.” Mochten de leiders vrijdag toch in een impasse komen, dan hebben Van Dalen en Belder de suggestie om de Zweedse premier Reinfeldt te kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer