Koninklijk Huis
Felipe VI nieuwe koning van Spanje (fotoserie)

MADRID (ANP). De nieuwe Spaanse koning Felipe VI heeft donderdag voor het Spaanse parlement de eed afgelegd. Hij is nu staatshoofd van Spanje. Zijn vader tekende woensdag voor zijn troonsafstand waarmee Felipe (46) vanaf middernacht officieel al koning werd.

Redactie digitale media
De nieuwe Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia op het balkon van het Koninklijk Paleis in Madrid. beeld EPA
De nieuwe Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia op het balkon van het Koninklijk Paleis in Madrid. beeld EPA

De eedaflegging was het tweede onderdeel van de ceremonie rond de troonswisseling. Eerder donderdag kreeg hij uit handen van Juan Carlos de sjerp die symboliseerde dat Felipe hoofd van de Spaanse strijdkrachten is.

Felipe’s vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia waren ook bij de eedaflegging. Voordat Felipe het parlementsgebouw binnenging, inspecteerde hij een erewacht.

In zijn eerste toespraak als monarch beloofde Felipe „te luisteren, raad te geven en te dienen”. Hij zei zijn land te willen dienen als een moderne koning. „Een vernieuwde monarchie voor een nieuwe tijd”, aldus de koning. „De kroon moet dichter bij de mensen komen en hun respect winnen, transparant zijn en de samenleving dienen”.

Hij dankte onder anderen zijn vader en zijn moeder Sofía. Felipe stond ook stil bij de slachtoffers van terroristische aanslagen de afgelopen jaren. Hij toonde zich solidair met de „slachtoffers van de crisis” en noemde Spanje „een plaats voor iedereen”.

Na de eedaflegging volgde een rondrit door Madrid in een open Rolls Royce waarbij Felipe staand het publiek langs de route toezwaaide. De rit ging naar het koninklijk paleis waar een balkonscène volgde. Aanvankelijk zwaaiden daar alleen Felipe en Letizia de duizenden Spanjaarden voor het paleis toe. Daarna kwamen hun twee dochters en even later ex-koning Juan Carlos en zijn echtgenote Sofía het balkon op.


Zie ook:


Filips IV van Spanje – over kroonprins Felipe (Reformatorisch Dagblad, 12-03-2012)


Juan Carlos: populair symbool van Spanje (Reformatorisch Dagblad, 08-11-2010)


De koning die Spanje veranderde (Reformatorisch Dagblad, 20-12-2006)


Juan Carlos, koning van alle Spanjaarden (Reformatorisch Dagblad, 06-04-1993)


Optreden koning behoedde Spanje voor dictatuur (Reformatorisch Dagblad, 26-02-1981)


Juan Carlos I beëdigd tot koning van Spanje (Reformatorisch Dagblad, 24-11-1975)


  


 


 

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer