Politiek

Liveblog verkiezingen EP: CDA 5 zetels, CU/SGP 2 zetels

Zondagavond kwamen de voorlopige uitslagen van de Europarlementsverkiezingen naar buiten. Volg in dit liveblog de laatste uitslagen, de reacties en meer nieuws rond de verkiezingen.

Redactie digitale media
26 May 2014 06:23Gewijzigd op 15 November 2020 10:55
Europarlementariërs Van Dalen (ChristenUnie) en SGP’er Belder (r.) sneden maandagmorgen in de kamer van de ChristenUnievoorlichting in het Tweede Kamergebouw in Den Haag een taart aan ter gelegenheid van de uitslag van de Europese verkiezingen. Beide poli
Europarlementariërs Van Dalen (ChristenUnie) en SGP’er Belder (r.) sneden maandagmorgen in de kamer van de ChristenUnievoorlichting in het Tweede Kamergebouw in Den Haag een taart aan ter gelegenheid van de uitslag van de Europese verkiezingen. Beide poli

CDA haalt vijf zetels, D66 en PVV vier, VVD en PvdA drie, CU/SGP twee – SGP-leider Van der Staaij „verheugd” – CU’er Van Dalen „dankbaar” – Front National grootste partij Frankrijk – Ruk naar rechts in Europarlement


14.45 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit dit liveblog. Het nieuws over de Europarlementsverkiezingen blijft te volgen via www.rd.nl.

14.00 uur: Valls: geen vervroegde verkiezingen Frankrijk – Er komen geen vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk, wat premier Manuel Valls betreft. De socialist zei dat maandag in een reactie op een eis van het Front National. Die extreem rechtse partij werd zondag de grootste bij de Europese verkiezingen in het qua oppervlakte grootste land van de EU. De socialist Valls benadrukte maandag dat zijn partijgenoot François Hollande als president een mandaat van de kiezers heeft tot 2017 en dat een meerderheid van de Nationale Vergadering achter hem staat. Tevens kondigde de premier een maatregel aan die in de toekomst meer stemmen van de kiezers kan opleveren: een verlaging van de belastingen.

13.50 uur: Commentaar – „Opmerkelijk is de uitslag voor D66, de grote tegenstander van de PVV. In stemmenaantal werd de partij van Pechtold de grootste. Dit resultaat mag gerust zorgwekkend worden genoemd.” Lees hier het commentaar dat vandaag in het Reformatorisch Dagblad verschijnt.

13.45 uur: Cameron wil referendum EU niet vervroegen – De Britse premier David Cameron wil het door hem beloofde EU-referendum niet vervroegen. Dat zei Cameron maandag in reactie op oproepen om de volksraadpleging naar voren te halen. Camerons Conservatieve Partij is in de verkiezingen verslagen door de anti-EU-partij UKIP van Nigel Farage. Het was voor het eerst dat de Europese verkiezingen niet werden gewonnen door de Conservatieve Partij of de Labour-partij. Premier Cameron zei dat de kiezers „gedesillusioneerd” zijn door de Europese Unie en dat de boodschap „is binnengekomen en is begrepen”.

13.01 uur: VNO-NCW: uitslag Nederland uitzondering – Nederland is met zijn verkiezingsuitslag een uitzondering in Europa. Terwijl extreme en eurosceptische partijen elders wonnen, was dat in Nederland niet het geval. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW komt dat doordat in Nederland de discussie over Europa en de euro de afgelopen twee jaar is verzakelijkt. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland voerden tot tweemaal toe een campagne vóór Europa, waarbij de positieve relatie tussen Europa en de economie (export, banen, welvaart) centraal stond. Die verzakelijking is ook meer en meer in het politieke en publieke debat teruggekeerd, stellen de werkgeversorganisaties. „Onderzoek onder de bevolking laat zien dat een grote meerderheid van de Nederlanders de euro wil houden en de EU niet wil verlaten.”

11.53 uur: Thuisblijvers biblebelt drukken winst CU-SGP – Over de uitkomst van de Europese verkiezingen heeft de partijcombinatie ChristenUnie-SGP zeker niet te klagen. In biblebeltgemeenten loopt de CU-SGP ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 echter duizenden stemmen mis. Lees hier meer.

11.34 uur: Weinig veranderd – De definitieve zetelscore van Nederlandse partijen bij de Europese verkiezingen wijkt maar weinig af van die van vijf jaar geleden en van de exitpoll die vorige week donderdagavond werd gepubliceerd. Lees hier meer.

11.25 uur: „Eurozetel Duitse neonazi verschrikkelijk” – Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is ontdaan door de opmars van anti-Europese partijen in het Europese Parlement. „Frankrijk is natuurlijk een erg signaal met het Front National, en voor mij is het een verschrikking dat ook de NPD uit Duitsland vertegenwoordigd wordt in het Europees Parlement”, zei de bewindsman maandag tegen de zender n-tv. Hij hoopt dat het de links en rechts radicale partijen niet lukt de Europese politiek vorm te geven. De extreem rechtse NPD veroverde zondag één zetel in Brussel. Dat was mede te danken aan het wegvallen van de kiesdrempel die Duitsland in het verleden bij de Europese verkiezingen hanteerde. Duitsland heeft 93 zetels in het Europees Parlement.

11.21 uur: Wat zijn de campagneleiders allemaal tevreden! – Hoe alle campagneleiders de uitslagen van de Europarlementsverkiezingen in hun eigen voordeel uitleggen. Lees hier meer.

10.27 uur: Rucphen ziet lichtpuntjes na laagste opkomst – Hoewel de gemeente Rucphen bij de Europese verkiezingen weer de laagste opkomst (26,9 procent) haalde, is burgemeester Marjolein van der Meer Mohr toch niet ontevreden. De burgemeester constateert juist dat de opkomst bij de twee laatste verkiezingen is gestegen. In Rucphen gaan sinds jaar en dag weinig mensen stemmen. „Het is altijd laag geweest. Dat is cultureel zo gegroeid.” „We hebben er veel aan gedaan, met oproepen in de krant en op tv. Ik doe altijd mijn best en dat zal ik blijven doen, maar meer kan ik er niet van maken.” Er zijn heel veel interpretaties mogelijk, denkt de burgemeester. „Mogelijk zijn mensen juist heel tevreden.”

10.22 uur: Italiaanse regeringspartij wint EU-verkiezing – De regerende Democratische Partij (DP) van de Italiaanse premier Matteo Renzi heeft een grote overwinning geboekt bij de Europese verkiezingen van zondag. Als een van de weinige regeringsdeelnemers in Europa boekte de partij stevige winst en werd veruit de grootse. Met bijna alle stemmen geteld is de DP goed voor ruim 40 procent. De eurosceptische Beweging 5 Sterren (M5S) van de voormalige komiek Beppe Grillo komt op plaats twee met 21,1 procent van de stemmen. Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi volgt met 16,8 procent op plek drie. De Lega Nord, een mogelijke bondgenoot van de PVV in het Europees Parlement, staat op ruim 6 procent.

9.36 uur: Het wachten is op Schotland en Noord-Ierland – Nog altijd is er geen einduitslag uit het Verenigd Koninkrijk, maar duidelijk is inmiddels wel dat de anti-Europese UKIP er de grote winnaar is geworden van de Europese verkiezingen. Maandagochtend stond het totale aantal zetels dat de partij van Nigel Farage behaalde op 23 van de in totaal 73. Het wachten is nog altijd op Schotland. Uit 31 van de 32 kiesdistricten zijn de uitslagen binnen, maar op de eilanden in het westen wordt op zondag niet geteld. Volgens de prognoses krijgt de Schotse Nationale Partij twee van de zes zetels, Labour ook twee, de Conservatives één en UKIP één. Ook in Noord-Ierland wordt er pas maandag geteld. Daar zijn drie zetels te verdelen.

8.56 uur: „Merkel zal steun uitspreken voor Juncker” – De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker krijgt de steun van bondskanselier Angela Merkel om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Luxemburger was al naar voren geschoven door de Europese Volkspartij, waar Merkels CDU ook deel van uitmaakt. De bondskanselier zal zich voor hem sterk maken, aldus CDU-fractievoorzitter in de Bondsdag Volker Kauder maandagochtend. „Wij hebben de verkiezingen gewonnen, Jean-Claude Juncker is onze kandidaat en dat zal ook de insteek (van Merkel ) zijn”, aldus Kauder tegen het ARD-programma Morgenmagazin.

8.14 uur: Extreem rechts wint ook in kranten – ‘Extreem rechts op weg naar het Elysée-paleis’ kopte de Duitse krant Frankfurter Allgemeine maandag boven een foto van een lachende Marine Le Pen van het Franse Front National. De Süddeutsche Zeitung richt zich op Groot-Brittannië waar de anti-Europese UKIP de grootste wordt. In Frankrijk laat Le Monde zien waar Marine Le Pen allemaal de kranten domineert. Van de Italiaanse Corriere della Sera en la Repubblica tot Bild in Duitsland, The Times in Engeland tot El País in Spanje; overal wordt gerept van de aardbeving, de aardverschuiving in Frankrijk.

7.53 uur: Van der Staaij verheugd – SGP-leider Kees van der Staaij zegt via Twitter verheugd te zijn over de „prachtige stemmenwinst” van de CU/SGP bij de Europarlementsverkiezingen. „In de laatste jaren steeds meer bijval gekomen voor onze realistische koers.”

7.26 uur: Overzicht Nederlandse EP-leden – Bekijk hier een overzicht van de Nederlandse leden van het Europarlement.

6.33 uur: Uitslag per gemeente – Bekijk hier de uitslag per gemeente.

3.40 uur: Barroso: uitslag extreem belangrijk – Het is „extreem belangrijk” dat de politieke formaties die Europa door de diepste financiële, economische en sociale crisis in decennia hebben geloodst over het algemeen de verkiezingen opnieuw hebben gewonnen. Dat heeft president José Manuel Barroso van de Europese Commissie in een reactie op de verkiezingen laten weten. De Portugees doelt op de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen. De drie traditionele partijen blijven naar verwachting ook de drie grootste fracties in het Europees Parlement. „De resultaten tonen dat een zeer solide en werkbare meerderheid in het Europees Parlement mogelijk is. Deze partijen zijn het niet eens over elk detail, maar ze delen een fundamentele consensus dat Europa versterkt moet worden”, aldus Barroso.

1.30 uur: Van Dalen „dankbaar” – CU/SGP-lijsttrekker Van Dalen is „heel dankbaar voor deze uitslag”, zo zei hij via Twitter. „Christelijke politiek in NL en Europa lééft! Dàt is wat werkelijk telt!”

1.18 uur: Mogelijk geen fractie anti-Europese partijen – Voor PVV-leider Geert Wilders wordt het krap om voldoende Europese gelijkgestemden te verzamelen om een anti-Europese fractie te vormen in het nieuw gekozen Europees Parlement. Voor een fractie zijn minstens 25 afgevaardigden nodig uit 7 landen. Het aantal zetels is geen probleem, maar het aantal landen lijkt niet te worden gehaald. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Europese verkiezingen. In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen streefden de PVV, het Franse Front National, het Belgische Vlaams Belang, het Oostenrijkse FPÖ, het Zweedse SD, de Lega Nord uit Italië en de SNS uit Slowakije naar samenwerking. Front National boekte een enorme zege, maar de SNS lijkt de kiesdrempel niet te hebben gehaald. Woensdag komt Wilders naar Brussel om met onder meer met Front National te praten over het vormen van een fractie.

1.10 uur: Wilders blij met uitslag – PVV-leider Geert Wilders is blij met de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland. Zijn partij verliest een zetel ten opzichte van de uitslag 5 jaar geleden, maar krijgt er één meer dan in de exitpoll van afgelopen donderdag. De PVV gaat met vier europarlementariërs naar Brussel en Straatsburg. Wilders reageerde zondag op Twitter op de uitslag: „GEWELDIG TOCH 4 ZETELS!!! Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!” De PVV kreeg iets meer dan 13 procent van de stemmen, een verlies van 3,7 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen in 2009.

1.09 uur: Wilders haalt 289.000 stemmen – Van de kandidaten die niet de lijst trokken haalde Geert Wilders met afstand de meeste voorkeursstemmen. Hij sleepte als lijstduwer van de PVV 289.000 stemmen binnen, 14.000 meer dan zijn lijsttrekker Marcel de Graaf. Wilders heeft steeds gezegd dat hij niet in het EP plaats zal nemen.

1.08 uur: CDA’er Annie Schreijer haalt genoeg stemmen – Het Twentse CDA-stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik komt met gemak op eigen kracht in het Europees Parlement. Ze haalde bijna 110.000 voorkeursstemmen bij de verkiezingen van afgelopen donderdag. Voor een voorkeurszetel zijn ongeveer 18.000 stemmen nodig. Schreijer was lid van de Tweede Kamer voor het CDA van 1998 tot 2010. In een interview in 2010 pleitte ze ervoor om toenmalig premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende te vervangen. „Als je drie zomers dezelfde jurk hebt gedragen, willen mensen immers ook wel eens wat anders zien”, zei ze.

1.00 uur: Juncker claimt EU-topbaan – De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker zegt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Europese christendemocraten hebben duidelijk de Europese parlementsverkiezingen gewonnen en mogen dus het initiatief nemen, aldus Juncker in de nacht van zondag op maandag na de uitslagen van de Europese verkiezingen. De christendemocraten, waar ook het CDA bij hoort, blijven de grootste fractie in het Europees Parlement, ondanks zetelverlies.

0.37 uur: Europese opkomst op ruim 43 procent – 43,09 procent van de Europese kiezers heeft gestemd voor een nieuw Europees parlement. De opkomst is daarmee net iets hoger dan de vorige keer in 2009, toen 43 procent de moeite nam. Dat maakte het Europees Parlement zondagavond bekend. Bij de eerste Europese parlementsverkiezingen in 1979 lag de opkomst nog op 61,99 procent. Daarna daalde die gestaag. In Nederland was de opkomst 37 procent, iets meer dan in 2009. Bij de vier grootste EU-lidstaten steeg de opkomst in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, terwijl die in Italië afnam.

0.32 uur: Van Baalen ‘trots’ op VVD – „De VVD heeft 3 dikke zetels op eigen kracht behaald. Daar mogen we trots op zijn”, aldus VVD-lijsttrekker Hans van Baalen zondag in een eerste reactie op de uitslag van de verkiezing voor het Europees Parlement. De liberale partij haalde een kleine winst van 0,5 procentpunt en kwam uit op 11,9 procent van de stemmen. De partij blijft daarmee met drie zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement. De campagneleider van de VVD, het Tweede Kamerlid Han ten Broeke, spreekt van een „mooi resultaat”. Hij is „zeer tevreden”, liet hij via Twitter weten.

0.27 uur: UKIP aan de leiding in tussenstand GB – De anti-Europese Britse UKIP gaat in Groot-Brittannië aan de leiding in de tussenstand van de Europese verkiezingen. De partij van Nigel Farage houdt de traditionele machthebbers Labour en de Conservative Party achter zich. De partij had rond middernacht (Nederlandse tijd) circa 30 procent van de stemmen tegen 23 procent voor zowel Labour als de conservatieven. Van de tot dusver 15 verdeelde zetels gingen er zes naar UKIP, vijf naar de Conservative Party en vier naar Labour. De Liberaal Democraten leden zware verliezen en leverden hun drie zetels in.

0.20 uur: Samsom enigszins tevreden – PvdA-leider Diederik Samsom is „enigszins tevreden” dat zijn partij tegen de verwachting in toch 3 zetels heeft gehaald bij de verkiezingen van het Europees Parlement. „Maar het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben.” Samsom zei dat zondag in een eerste reactie. De PvdA haalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 ook 3 zetels. „De komende periode zullen we op alle niveaus, niet in de laatste plaats ook in Europa, alles op alles zetten om resultaten voor mensen te boeken”, aldus Samsom.

0.13 uur: Zetelverdeling Nederland – CDA haalt vijf zetels, D66 vier, PVV vier, VVD en PvdA drie zetels, SP twee, CU/SGP twee, PvdD één. Lees hier meer.

0.12 uur: Pechtold „ongelooflijk blij” – D66-leider Alexander Pechtold is „ongelooflijk blij” dat zijn partij met één europarlementariër meer in het Europees Parlement komt dan de afgelopen periode. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van afgelopen donderdag de meeste stemmen, maar het CDA kreeg met dank aan de lijstverbinding met de ChristenUnie/SGP een zetel meer. De PVV verliest minder dan Pechtold had gehoopt. „Het zal zaak zijn om in het Europees Parlement het blok van anti-Europese partijen goed weerwerk te blijven bieden.”

0.11 uur: Europese christendemocraten blijven grootste – Ondanks een gevoelig verlies blijven de christendemocraten (met het CDA) de grootste politieke groep in het Europees Parlement. Zij krijgen 212 van de 751 zetels (28,2 procent). De sociaaldemocraten (met de PvdA) handhaven zich op de tweede plaats met 185 afgevaardigden (24,6 procent). Dat maakte het Europees Parlement zondagavond bekend in een prognose van de uitslag van de EU-parlementsverkiezingen. Extreem linkse en uiterst rechtse partijen, veelal eurokritisch of anti-Europees, konden hun positie versterken of maakten hun entree in het parlement. De liberalen (waaronder VVD en D66) blijven de derde partij met 71 zetels.

Maandag 0.08 uur: CDA-leider Buma dolblij met uitslag – CDA-leider Sybrand Buma is „dolblij” met de uitslag van de Europese verkiezingen. Zijn partij heeft 5 zetels gehaald en is daarmee in zetelaantal de grootste. „We zijn de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Het geluid van het CDA blijft het sterkste in Brussel.” Buma wees erop dat het CDA hetzelfde aantal zetels gehaald heeft als bij de vorige Europese verkiezingen in 2009, terwijl de partij in de afgelopen jaren zware nederlagen heeft geleden bij Tweede Kamerverkiezingen.

23.48 uur: Ruk naar rechts in Europa – Europa heeft bij de verkiezingen een ruk naar rechts gemaakt, maar de macht in het Europees Parlement blijft stevig in handen van het politieke centrum. Lees hier meer.

23.47 uur: Partij premier Renzi wint in Italië – De centrumlinkse Democratische Partij van premier Matteo Renzi is in Italië volgens de peilingen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met circa 33 procent van de stemmen de grootste partij geworden. De populistische en eurosceptische Beweging 5 Sterren (M5S) van de voormalige komiek Beppe Grillo staat op de tweede plaats met 26,5 procent van de stemmen. Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi volgt met 18 procent op plek drie. De Lega Nord, een mogelijke bondgenoot van de PVV in het Europees Parlement, staat op 6 procent. Italië heeft 73 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

23.45 uur: D66 ook grootste in Utrecht – Ook in Utrecht is D66 uit de bus gekomen als winnaar. Volgens de voorlopige uitslag van de stad kregen de Democraten 26,2 procent van de stemmen. GroenLinks eindigt als tweede (18,5 procent), gevolgd door de PvdA (11,4 procent), de VVD (9,9 procent) en de SP (7,4 procent).

23.44 uur: CDA 5 zetels – D66 heeft in Nederland tijdens de verkiezingen de meeste stemmen behaald, maar CDA haalt de meeste zetels. De vijfde zetel halen de christendemocraten binnen door een lijstverbinding met CU/SGP.

23.35 uur: PP in Spanje grootste – De conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy heeft in Spanje bij de verkiezingen voor het Europees Parlement circa 26 procent van de stemmen gekregen. Daarmee is ze de grootste partij. In vergelijking met de verkiezingen van 2009 gaat de Volkspartij wel terug van 24 naar 16 zetels.

23.25 uur: PVV grootste in Rotterdam – In de gemeente Rotterdam is bij de Europese verkiezingen de PVV de grootste partij geworden met 18,8 procent van de stemmen. D66 eindigde als tweede met 17,7 procent. De belangrijkste overige resultaten in Rotterdam: CDA 8,6 procent, PvdA 10,6 procent, VVD 10,4 procent, GroenLinks 7,8 procent, SP 11,3 procent, ChristenUnie-SGP 4,2 procent, Partij voor de Dieren 5,2 procent, 50PLUS 2,4 procent.

23.23 uur: D66 grootste in Amsterdam en Den Haag – Na de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart is D66 in Amsterdam ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de grootste geworden. D66 haalt 24,8 procent van de stemmen, gevolgd door 16,3 procent voor GroenLinks. In Den Haag kwam D66 uit op 22,2 procent van de uitgebrachte stemmen. De PVV kwam uit op de tweede plek (16,4 procent), gevolgd door de VVD (12,9 procent).

21.27 uur: Front National grootste partij Frankrijk – Het uiterst rechtse Front National van Marine Le Pen in Frankrijk is bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met circa 25 procent van de stemmen de grootste partij geworden. Dat blijkt uit drie prognoses na het sluiten van de stembureaus. Eerder zondag had het Front National nog geklaagd over verkiezingsfraude. In 2009 kreeg het Front National bij de Europese verkiezingen 6,3 procent van de stemmen. De conservatieve oppositiepartij UMP haalde zondag een score van 21 procent. De Socialistische Partij van president François Hollande heeft volgens de peilingen de steun van 14 procent van de kiezers. In 2009 kwamen de socialisten uit op 16,5 procent.Met een dergelijke uitslag komt het Front National op 23 tot 25 gedelegeerden voor het Europees Parlement. De UMP komt op 18 tot 21 zetels, terwijl de socialisten uitkomen op 13.

21.12 uur: Socialisten staan op winst in Roemenië – De regerende sociaaldemocratische PSD heeft zondag in Roemenië de verkiezingen voor het Europees Parlement gewonnen. Volgens de peilingen heeft de partij van premier Victor Ponta 41 tot 43 procent van de stemmen gekregen. De Nationale Liberale Partij (PNL), die in de oppositie zit, heeft de steun van circa 14 procent van de kiezers. Roemenië heeft 32 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

20.56 uur: Exitpoll: Radicaal links wint in Griekenland – De radicaal-linkse partij Syriza is in Griekenland de winnaar geworden van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Volgens een gezamenlijke peiling van een aantal onderzoeksbureaus heeft Syriza zondag 26 tot 30 procent van de stemmen gekregen. Syriza is fel gekant tegen de drastische bezuinigingen die de Europese Unie het land heeft opgelegd. Voorafgaand aan de stembusgang hadden waarnemers en analisten gespeculeerd op een voorsprong van Syriza op de nummer twee in de verkiezingen van circa 5 procent. Syriza lijkt die marge niet te gaan halen. De conservatieve Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras krijgt in de peilingen 23 tot 27 procent van de stemmen.

20.53 uur: Rechts wint ook in Denemarken – De rechts-populistische Deense Volkspartij (DF) is de grootste geworden bij de Europese verkiezingen van zondag. De partij kreeg volgens exitpolls 23 procent van de stemmen. DF bleef daarmee de regerende sociaaldemocraten van premier Helle Thorning-Schmidt voor. Haar partij kreeg 20,2 procent van de kiezers achter zich. Beide partijen krijgen daarmee drie zetels in het Europees Parlement. De liberalen van Venstre komen op een derde stek in Denemarken met 16,9 procent. Dat percentage is goed voor twee zetels in Brussel.

19.38 uur: „Populistisch rechts zegeviert in Oostenrijk” – De rechtspopulistische, eurosceptische FPÖ heeft bij de Europese verkiezingen in Oostenrijk zondag meer dan 20 procent van de stemmen gekregen. Dit voorspelt althans de publieke omroep ORF in zijn eerste prognose. Bij de vorige euroverkiezingen bleef de partij nog onder de 13 procent. De FPÖ maakt net als de PVV van Geert Wilders deel uit van de Vrijheidsalliantie, een los samenwerkingsverband van eurosceptische rechts-populistische partijen.

18.48 uur: Eurosceptici in Duitsland in de lift – Het eurosceptische Alternatief voor Duitsland (AfD) heeft ongeveer 6,5 procent van de stemmen gekregen en neemt voor het eerst zijn intrek in het Europees Parlement. De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Merkel kan rekenen op 36 procent; dat is duidelijk minder dan de 41,5 procent bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar. Bij de Europese verkiezingen in 2009 kreeg de CDU/CSU nog 37,9 procent van de kiezers achter zich. Coalitiepartner SPD kan rekenen op 28 procent. De sociaaldemocraten scoren beter dan bij de Bondsdagverkiezingen (25,7 procent) en de vorige Europese verkiezingen (20,8 procent). De Groenen, die bij de Bondsdagverkiezingen nog werden voorbijgestreefd door Die Linke, worden weer de derde politieke kracht in Duitsland met een geschatte 11 procent. De linkse Die Linke krijgt zo’n 8 procent van de kiezers achter zich. De liberale FDP daalt van 11 naar 3 procent.

Zondag 16.10 uur: Negatief record Slowakije – Slowakije heeft opnieuw een negatief opkomstrecord gevestigd. Bij de Europese verkiezingen zaterdag is minder dan 13 procent van de kiezers naar de stembus gegaan, zo blijkt zondag uit voorlopige cijfers van staatspersbureau TASR. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 had Slowakije met 19,6 procent de laagste opkomst van de hele Europese Unie. Het negatieve record tot nu toe voor Slowakijke was 17 procent in 2004.

Disclaimer: liveblog is maandagmorgen om 6.23 uur gestart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer