Kerk & religie
TWR in Oekraïne: Mensen liefhebben is beter dan smeergeld betalen

BARNEVELD. De revolutie in Oekraïne heeft veel overhoop gehaald, maar ook iets goeds gebracht. „Er zijn heel veel kansen benut om van Jezus te getuigen.”

9 May 2014 09:00Gewijzigd op 15 November 2020 10:35
Vasylenko. Beeld TWR
Vasylenko. Beeld TWR

Olesya Vasylenko (34) maakt bij TWR –Trans World Radio– in Kiev twee programma’s: één voor jongeren; het andere haalt christenen die tijdens het Sovjetregime hebben geleden voor het voetlicht. Momenteel is ze te gast bij TWR Nederland in Barneveld in verband met de open dag morgen.

TWR zendt in Oekraïne uit in twee talen; vanuit Kiev in het Oekraïens, en vanuit Charkov in het Russisch. De radio is altijd nog het belangrijkste medium in het land. „Ook mensen die in grote armoede leven, hebben vaak wel een radio”, vertelt Vasylenko. „Via internet zouden we hen niet bereiken, want die mensen hebben geen computer. Om via televisie uit te zenden is weer veel duurder. In afgelegen gebieden komt het ook voor dat mensen rond de radio kerk houden.”

Tot nu toe is de zendingsorganisatie geen strobreed in de weg gelegd. „We zenden uit op de middengolf (de AM-band, EvV) via een station in Moldavië. De regionale regering daar is nogal pro-Russisch, dus we houden er rekening mee dat dit gaat veranderen.”

TWR gebruikt ook de FM-stations, maar dan vooral in steden. De geluidskwaliteit op de zogeheten FM-band is beter, alleen de verspreiding kleiner. „Maar het is geweldig om er het stedelijk publiek mee te bereiken. In Kiev is een chauffeur die in zijn bus TWR-programma’s aan heeft staan. Een van onze mensen hoorde zelfs dat bouwvakkers naar zijn programma’s luisterden.”

„Als er straks een regering komt die ons land onafhankelijk houdt van Rusland kan dat veel voor ons betekenen”, zegt Vasylenko. „De christenen zullen dan hun vrijheid kunnen behouden. In Rusland hebben christenen het moeilijk. Op straat preken kan daar bijvoorbeeld niet. De mentaliteit van de mensen is ook anders. Ze staan minder open voor het Evangelie. Eind 19e eeuw was het ook zo dat de geestelijke opwekking begon in Oekraïne en zich vandaar naar Rusland verspreidde. Anderzijds heeft TWR twee kantoren in Rusland, in Sint-Petersburg en in Siberië, en dat werk verloopt zonder obstakels.”

Het TWR-kantoor in Charkov ligt midden in het betwiste gebied in Oost-Oekraïne. Is daar enige druk op uw organisatie?

„Dat valt reuze mee. Er was wel een keer een incident waarbij onze mensen een gewonde separatist hebben geholpen. Hij toonde zich toen verrast dat wij ons over hem ontfermden. Wie zijn naasten liefheeft, kan zelfs zijn vijanden ontwapenen.”

Hoe heeft de onrust van de afgelopen maanden het werk van TWR beïnvloed?

„Uit reacties merkten we dat veel luisteraars het vertrouwen in God verloren. Ook hebben christenen verschillende visies op de politiek. Mensen van ons zijn ook actief geweest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Ze deelden brood uit en baden met de mensen. Toen het spannend was, ging iemand van ons elke avond naar het ziekenhuis. Daar was aan alles tekort. Hij probeerde daar dienstbaar te zijn zo veel hij maar kon. Intussen vertelde hij over de hoop op Jezus en getuigde hij met de daad van de liefde van Christus.

Die zogeheten Maidanrevolutie in Kiev heeft twee kanten. Enerzijds is er veel verdriet en bitterheid. Mensen hebben hun vrienden verloren of zijn zelf gewond geraakt. Anderzijds zie je dat de natie verenigd is en zich tot God richt. Van christenen 
horen we dat ze meer bidden 
voor ons land. Er is meer toewijding aan Christus. Op het grote plein was een gebedstent. Veel christenen kwamen daar om anderen te helpen en geestelijke raad te geven. Daar zijn ook folders van TWR uitgedeeld. Veel mensen zeiden: We wisten niet eens dat deze programma’s bestonden. Uiteindelijk is het denk ik zo dat alleen Jezus ons volk kan helpen. Onze kracht is niet in de regering, niet in geld, maar in Christus.”

TWR zelf bemoeit zich in het geheel niet met de grote politieke vraagstukken die in Oekraïne spelen. „Wij beperken ons tot het Evangelie.”

Vanuit Russische optiek ligt dat anders. Alle christendom buiten de Russisch-Orthodoxe Kerk bedreigt de eenheid van de staat, en is alleen al daarom politiek van aard.

„Het is helemaal niet ons streven om tegen de Orthodoxe Kerk te zijn. We krijgen veel brieven van orthodoxe luisteraars die het fijn vinden naar ons te luisteren. Wij streven ernaar te verbinden tussen christenen.”

Er waren signalen dat de regering-Janoekovitsj de vrijheid van godsdienst kneep. Merkte TWR daar iets van?

„Niet direct. Maar christelijke gemeenten kregen wel meer te maken met beperkingen. Als ik het goed heb begrepen, zijn die wetten ingetrokken. De huidige president Toertsjinov is belijdend christen en zelfs prediker. We hopen dat hij alles zal doen om de geloofsvrijheid te behouden. Maar de situatie in Oost-Oekraïne blijft moeilijk te voorspellen. We bidden dat we onze vrijheid behouden.”

Oekraïne staat ook bekend om zijn corruptie. Wat merkt TWR daarvan?

„Die zit in alle aspecten van de samenleving. Maar daarin proberen we het goede voorbeeld te geven. We doen alles om zaken eerlijk te behandelen en zodoende een licht te zijn voor de ongelovige wereld. Onze opstelling is dat we graag het vertrouwen van mensen winnen. Op die manier bouwen we aan relaties. Dat lijkt ons beter dan smeergeld te betalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer